Paj på vintersquash

Artikel

Pajbotten

100 g smör
100 g kvarg
½ dl socker
3 dl vetemjöl eller speltsikt

Fyllning

4 dl kokt, mosad vintersquash - se anvisning nedan
1 dl äppelmos (lätt sötad)
1 dl muscovadosocker
En nypa salt
1 tsk kanel
½ tsk nejlika
1 msk riven ingefära
Saften av ½ limefrukt
1 krm äkta vanilj eller  ½ msk vaniljsocker
4 st ägg
2 dl gräddmjölk

Så här gör du mos av vintersquashen
Vintersquashen har hårt skal. Klyv squashen och skala eller gröp ur (med glass-skopa). Fruktköttet är hårt och måste kokas eller ugnsbakas. Koka mjukt i vatten i cirka 15 minuter. Slå av vattnet och purea med stavmixer. Moset kan frysas ner för vinterns mustiga soppor, bröd eller söta bakverk.

  1. Blanda samman ingredienserna för pajdegen snabbt i matberedaren. Tryck ner i pajform. Ställ kallt en stund.
  2. Gör under tiden fyllningen. Blanda samman vintersquashpuré och äppelmoset, tillsätt kryddor och socker. Smaka av. Vispa samman ägg och gräddmjölk. Rör ner i smeten.
  3. Häll fyllningen i pajformen och grädda på 200 grader i 30 minuter eller tills fyllningen stelnat. Pajen är som godast avsvalnad.

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset