Flatbread med säsongsfyllning (2 varianter)

Artikel

Fyllningsförslagen i det här receptet är bara riktgivande. Du kan varierar som du vill enligt vad som finns tillhanda. Rätten är ett läckert sätt att minska matsvinn.

Gör en vanlig pizzadeg eller en kalljäst deg enligt följande recept: 

2 tsk torrjäst
Cirka 5 dl speltsikt
3 dl kallt vatten
½ tsk salt
2 msk olja

Blanda ner vatten i mjöl-jäst-blandningen och salta. Arbeta till en smidig deg. Pudra över lite mjöl, täck över med plastfolie och ställ hela bakbunken i kylen. Låt kalljäsa över natten.

Fyllning

Blanco

50 gram kantareller/ champinjoner
50 gram palsternackachips
1 mozzarellaboll
2 nävar gula tomater
2 tsk kapris
Purjolökringar
Vitlöksklyftor
Riven stark ost
1 päron i tunna skivor

Rosso

Tomatpuré
50 gram trattkantarell
½ dl kokade belugalinser
Oregano
1 rostad paprika
2 vitlöksklyftor
Riven stark ost

Förbered fyllningen (fyllningarna). Ansa svampen och fräs i torr panna. Skiva med palsternackan riktigt tunt med mandolin eller osthyvel. Stek palsternackachipsen hastigt i pannan. Päron kan endera gräddas med i ugnen eller så toppar du det gräddade flatbreadet med färska päronskivor och örter.

Ta fram den kalljästa degen ur kylskåpet. Häll ut på mjölat bakbord. Dela i två till tre bitar. Kavla till avlånga bröd. Flytta på bakplåtspapperbeklädd ugnsplåt. Värm ugnen till 250 grader. Bred ut önskad fyllning och grädda 10 minuter. Klipp över färsk oregano och ge några varv med svartpepparkvarnen.


Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset