Nyheter

53057_t.jpg

Pressmeddelande: Kocka på!

Kocka på! - en kampanj om matglädje för småbarn startar 29.8 Läs mera »
Publicerad 19.08.2016 kl. 08:22
52996_t.jpg

Hushållsrådgivningen stängd

Hushållsrådgivningen är stängd onsdag–torsdag (18–19.8) på grund av personaldag och evenemanget Delikatessernas Finland. Läs mera »
Publicerad 17.08.2016 kl. 10:05
52980_t.jpg

Med Martha mot matsvinn

Ålands Marthadistrikt driver sedan i våras projektet Med Martha mot matsvinn. I projektet fokuserar man bland annat på restauranger och restaurangbesökare, på kurser och information och på livsmedelsbutiker.Läs mera »
Publicerad 16.08.2016 kl. 12:10

Evenemang

03.09
Kvarkens världsarvsresa till Sommarö fort Kvarkens världsarvs 10 års födelsedag firas på Sommarö fort. Marthaförbundet är på plats med fakta och inspiration om vilda växter i kosmetik, mat och husapoteket. Kom och fira med hela familjen!
05.09
Korsholms vuxeninstitut: Huskurer Presentation av huskurer som man kan tillverka i köket, vi gör huskurer mot hosta, muskelspänningar och inflammation. Kursavgiften inkluderar kostnad för råvaror. Kursen är tvåspråkig och ordnas i samarbete med Finlands Svenska Marthaförbund.
06.09
Slättens mat & mystik Ekologirådgivare Anita Storm föreläser om smarthfisk.
08.09
Slättens mat & mystik Under ledning av Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm bekantar vi oss med vilka vilda växter kan vi äta och vilken nytta kan vi ha av dessa.
10.09
Slättens mat & mystik Evenemanget Slättens mat och mystik ordnas i Öjskogsparken. Program, underhållning och försäljning. Marthaförbundet på plats med kampanjen Svinnkampen.
10.09
Startskottet för Gåkampen Gåkampen för hälsa och Östersjön

Råd & tips

Text

Tvätta siden i ljummet vatten och några droppar diskmedel (fairy).

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Svinnkampen

Varje år slänger finländska hemhushåll 130 kg ätbar mat. Svinnkampen är Marthaförbundets kampanj för att skapa en rörelse mot matsvinnet.

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen i Svenskfinland i att utveckla måltiden och bespisningsverksamheten.

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Andrea Hasselblatt, förbundsordförande

"Talkoandan håller på att dö ut. Föreningslivet dör ut. Ingen vill engagera sig i frivilligverksamheten. Stämmer det? Nej, säger jag." Läs ledaren ur nyaste numret av tidskriften Martha. 

Petra Högnäs, utvecklingschef

Vem är martha egentligen? Petra Högnäs, utvecklingschef med ansvar för medlemsfrågor, berättar allt om och hur du blir martha i poddavsnittet Föreningsaktivitet – Möjlighet eller börda?

Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare & örtrådgivare

Säsongen för att plocka och ta tillvara vilda växter är här. Vår örtrådgivare Elisabeth Eriksson lär ut hur du känner igen och tillreder allt från maskros och rölleka till nässla och daggkåpa. Läs mer om vilda växter i vår broschyr på temat

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

50886_t.jpg

Med talkokraft mot framtiden

Talkoandan håller på att dö ut. Föreningslivet dör ut. Ingen vill engagera sig i frivilligverksamheten. Stämmer det? Nej, säger jag. Inte om man ser tillbaka på Marthaförbundets vårmöte 2016. Inte då man läser responsen från vårmötet och själv upplevde stämningen, talkoandan och gemenskapen. 
Publicerad 19.05.2016 kl. 14:51
50880_t.jpg

Få tvätten hemlevererad av en ninja

I USA kan du snart leva ett helt liv utan att lämna ditt hem. Det mesta du behöver finns på bara en smarttelefons avstånd.
Publicerad 19.05.2016 kl. 14:41
 

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer