Nyheter

53784_t.jpg

Billig och god vardagsmat under billiga veckan

God och nyttig vardagsmat behöver inte vara dyr. Ta del av billiga veckan och låt dig inspireras till enkel och förmånlig vardagsmat hela veckan!Läs mera »
Publicerad 26.09.2016 kl. 00:43
53724_t.jpg

Hela svenskfinland går på Gåfest

Vandringen runt Östersjön har startat och Gåkampen är i full gång. Missa inte den Gåfest som ordnas närmast din hemstad!Läs mera »
Publicerad 22.09.2016 kl. 09:50
53723_t.jpg

Bärkraft av rönnbär

Rönnbäret är ett riktigt superbär, då det är rikt på vitamin C och antioxidanter. Rönnen förekommer i hela landet och växer gärna i moskogar, lundar, stränder och klippiga sluttningar. Läs mera »
Publicerad 21.09.2016 kl. 09:17

Evenemang

01.10
Slow Food Festival Marthaförbundet på plats på Slow Food Festival i Fiskars.
02.10
Slow Food Festival Marthaförbundet på plats på Slow Food Festival i Fiskars.
02.10
Gåfest i Jakobstad Söndagen den 2 oktober är det Jakobstads tur att få ta del av Gåkampen, då en gåfest ordnas vid Folkhälsanhuset Östanlid.
08.10
Gåfest i Vasa Lördagen 8.10 är det dags för Gåkampens fjärde Gåfest, denna gång i Vasa. Evenemanget ordnas på innergården vid Folkhälsanhuset Wasa mellan kl. 14–16.
09.10
Matkulturdagen: brunch i Nagu Kom med och fira den finlandssvenska matkulturdagen med en härligt bärig brunch i Nagu söndagen den 9 oktober.
17.10
Vuxeninstitutet Korsholm: Ekologisk kallrörd tvål Under denna workshop tillverkar vi egen tvål och diskuterar dess mångsidiga användning - som ett smart alternativ till starka specialrengöringsmedel.

Råd & tips

Text

I stället för att pensla matbrödet med vatten kan du spraya det med hjälp av en vattenfylld sprayflaska.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Svinnkampen

Varje år slänger finländska hemhushåll 130 kg ätbar mat. Svinnkampen är Marthaförbundets kampanj för att skapa en rörelse mot matsvinnet.

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen i Svenskfinland i att utveckla måltiden och bespisningsverksamheten.

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Andrea Hasselblatt, förbundsordförande

"Talkoandan håller på att dö ut. Föreningslivet dör ut. Ingen vill engagera sig i frivilligverksamheten. Stämmer det? Nej, säger jag." Läs ledaren ur nyaste numret av tidskriften Martha. 

Petra Högnäs, utvecklingschef

Vem är martha egentligen? Petra Högnäs, utvecklingschef med ansvar för medlemsfrågor, berättar allt om och hur du blir martha i poddavsnittet Föreningsaktivitet – Möjlighet eller börda?

Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare & örtrådgivare

Säsongen för att plocka och ta tillvara vilda växter är här. Vår örtrådgivare Elisabeth Eriksson lär ut hur du känner igen och tillreder allt från maskros och rölleka till nässla och daggkåpa. Läs mer om vilda växter i vår broschyr på temat

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

53389_t.jpg

Sköna gröna val i vardagen

I augusti uppmärksammades Earth Overshoot Day, dagen då vi hade förbrukat årets naturresurser, eller den ekologiska skuldens dag, som den också benämns.
Publicerad 07.09.2016 kl. 07:50
53385_t.jpg

Visst går det att sälja skrot!

Sin fäbless för återbruk har gänget bakom butiken Lundagård i Purmo överfört till att samla, fixa upp och sälja gamla föremål. – Det är fantastiskt att det är möjligt att ha en liten butik mitt ute på landet, säger Aja Lund, en av eldsjälarna.
Publicerad 07.09.2016 kl. 07:45
 

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer