Nyheter

46957_t.jpg

UngMarthas elektroniska julkalender

Pyssel, bakning och lekar ända fram till jul!Läs mera »
Publicerad idag kl. 14:13
46828_t.jpg

Biffens liv

Vet du vad som händer med biffen som blir över efter middagen, glöms i kylskåpet och slutligen i värsta fall hamnar i soporna? Läs mera »
Publicerad 23.11.2015 kl. 08:40

Evenemang

Inga händelser på kommande

Råd & tips

Text

Hackad rå lök är god i sallader. För att löken skall bli mildare kan du lägga löken i ett durkslag och slå kokande vatten över.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Svinnkampen

Varje år slänger finländska hemhushåll 130 kg ätbar mat. Svinnkampen är Marthaförbundets kampanj för att skapa en rörelse mot matsvinnet.

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! söker just nu en vikarierande projektkoordinator. Läs mera här.

Alla projekt

Vi Marthor

Andrea Hasselblatt

"Marthaförbundet är, och ska så förbli, Svenskfinlands största kvinnoorganisation. Men det kräver en insats av oss alla", inleder ordförande Andrea Hasselblatt sin ledare i senaste numret av tidskriften Martha

Petra Högnäs

Vem är martha egentligen? Petra Högnäs, utvecklingschef med ansvar för medlemsfrågor, berättar allt om och hur du blir martha i poddavsnittet Föreningsaktivitet – Möjlighet eller börda?

Silvia Englund

Silvia Englund är tf projektkoordinator för projektet Tack för maten!, och brinner för just mat och barns matvanor. Läs intervjun med Silvia här. 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

46216_t.jpg

Inget marthasvinn, tack!

I dag vill jag lyfta fram ett tredje svinn som ligger mitt hjärta nära: marthasvinnet.
Publicerad 20.10.2015 kl. 17:12
46215_t.jpg

Vad är finlandssvensk matkultur?

Sensommaren ligger bakom oss och många har i år åter upplevt en kräftskiva eller två. Förr sänkte man själv ner mjärdar i bäckar och åar eller köpte levande kräftor på torget. De krafsade omkring i en pappask med hål för att kokas hemma i hushållets största kastrull. I dag är det mest färdigt kokta kräftor som saluförs, inhemska färska eller utländska djupfrysta. Men vad annat är finlandssvensk matkultur än kräftor, och är kräftor i själva verket mera festsed än mat?
Publicerad 20.10.2015 kl. 17:10
 

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer