Nyheter

45985_t.jpg

Thomas Snellman årets matkulturstipendiat

Finlands svenska Marthaförbund rf har valt att utse Thomas Snellman till mottagare av årets finlandssvenska matkulturpris. Jordbrukaren Thomas Snellman har fungerat som primus motor i uppbyggnaden och spridningen av Reko-handeln i Finland.Läs mera »
Publicerad idag kl. 11:00
45940_t.jpg

54 sidor potatis

Kokt eller stekt, på friland eller i pallkrage, utan eller med skal, pikkalaka eller lakaveeton, Timo eller Siikli? Den käraste knölen av dem alla, potatisen, väcker upphov till många diskussioner, minnen och åsikter. I dag lanserar vi det första matkulturmagasinet (tidigare matkulturbroschyren), med potatis som tema. Läs mera »
Publicerad idag kl. 06:00

Evenemang

09.10
Den finlandssvenska matkulturdagen, Helsingfors Fira den finlandssvenska matkulturdagen med potatis, Martha och SLC!
10.10
Den sunda kvinnan, Borgå Nu slår Borgåmarthorna på trumman för den sunda kvinnan. Välkommen med och låt dig inspireras av fina föreläsningar, nya kontakter och marthamingel.
22.10
Hela familjen i köket Fyra torsdagar i rad träffas vi och kockar tillsammans. Mammor, pappor, barn – alla är välkomna med, men du kan såklart också komma ensam. Allt är möjligt!
29.10
Hela familjen i köket Fyra torsdagar i rad träffas vi och kockar tillsammans. Mammor, pappor, barn – alla är välkomna med, men du kan såklart också komma ensam. Allt är möjligt!

Råd & tips

Text

Om du tycker om banansmak i kakan men inte tycker om att bananen svartnar bör du mosa bananen tillsammans med någon sur sylt och litet citronsaft så får bananen färg av sylten samtidigt som citronen hindrar bananen från att mörkna.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Janine Smeds jobbar på Marthaförbundet som sakkunnig i ekonomi. Hon ger individuell rådgivning och upplysning till grupper.

Telefon 043 820 0073

E-post janine.smeds(at)martha.fi

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Svinnkampen

Varje år slänger finländska hemhushåll 130 kg ätbar mat. Svinnkampen är Marthaförbundets kampanj för att skapa en rörelse mot matsvinnet.

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! söker just nu en vikarierande projektkoordinator. Läs mera här.

Alla projekt

Vi Marthor

Gunilla "Gilla" Granberg

Gunilla Granberg är ny verksamhetsledare för Marthaförbundet. Läs mer om Gunilla "Gilla" Granberg här.

Muluken Cederborg

Muluken är vikarierande verksamhetsledare för UngMartha, läs mer om Muluken här

Anita Storm

Anita Storm, Marthaförbundets ekologirådgivare, tipsar i marthapodden om vad och var du kan plocka vilda växter, och hur du tar tillvara dem.

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

45304_t.jpg

En händelserik marthahöst

Ett förbund som består av 13 distrikt, över 200 lokalavdelningar och ytterligare över 200 kretsar är inte ett riktigt litet förbund ...
Publicerad 04.09.2015 kl. 12:22
45303_t.jpg

Skogens välfyllda skafferi

Vad är egentligen ”skogens skafferi”?
Publicerad 03.09.2015 kl. 08:17
 

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Rätt ska vara rätt

Vardagsfix

Odla & ät upp

Fisk året om

Alla broschyrer