50886.jpg

Med talkokraft mot framtiden

Publicerad 19.05.2016 kl. 14:51
Talkoandan håller på att dö ut. Föreningslivet dör ut. Ingen vill engagera sig i frivilligverksamheten. Stämmer det? Nej, säger jag. Inte om man ser tillbaka på Marthaförbundets vårmöte 2016. Inte då man läser responsen från vårmötet och själv upplevde stämningen, talkoandan och gemenskapen. 

I Lovisa samlades över 300 marthor till möte från alla delar av Svenskfinland och Åland, till stor del iklädda folkdräkter. Folkdräkten har också förenat under året som gått – det är många som sytt/färdigställt sin egen dräkt under året – men blev också en god samtalsöppnare under dagen. Folkdräkten skapade gemenskap, lyfte upp en tradition och förenade. Tack för denna kulturgärning – vi förvaltar det kulturarv som är oss givet.

Vid vårmötet behandlades fyra olika motioner, vilket visar att Martha engagerar. ”Fint med aktiva medlemmar som gör motioner för ett bättre samhälle i aktuella ärenden”, skriver en av dem som svarade på frågorna i den utvärderingsblankett som delades ut vid vårmötet. Marthaförbundet har ett starkt samhälleligt uppdrag, ett ansvar för en hållbar livsstil genom medvetna val i vardagen. Det gör vi lokalt genom föreningsverksamheten, regionalt via våra distrikt och nationellt genom förbundets verksamhet. För utvecklingsarbetet är detta en viktig fråga: Hur kan vi bättre förena våra krafter för det gemensamma goda? Tack för ert marthaengagemang – vi förvaltar det marthauppdrag som är oss givet.

Att få alla arrangemang att fungera för över 300 personer, också detta med frivilliga krafter, kräver otaliga timmar av förberedelser, en klar vision av upplägget, tålamod och många hjälpande händer. Något vi fick ett klart bevis på. Det är detta talkoarbete som möjliggör att vi årligen kan mötas i så stor skara, och jag hoppas verkligen att denna tradition lever vidare. Jag säger ödmjukt tack för ert talkoarbete – vi förvaltar det engagemang som är oss givet och önskar er alla välkomna till Kristinestad 6.5.2017.

Bland enkätsvaren läser vi slutligen om ”tukkaosten på bullaskivan”. För mig beskriver det matkulturen och jag är tacksam för den goda hemlagade köttsoppan, brödet och ja, för tukkaosten (bondosten) på bullaskivan. Matkulturen, den lokala dialekten, traditionerna och den varma stämningen får mig fortfarande att le varje gång jag blickar bakåt. Martha är ett bevis på att talkoandan lever vidare, att kvinnokraft kan åstadkomma mycket och att föreningslivet på riktigt förenar.

Från oss alla, till er alla: ha en skön och avkopplande sommar!

Andrea Hasselblatt, förbundsordförande

Mikaela Groop

 

 

Nyheter

58549_t.jpg

Beställ broschyrer

Visste du att din marthaförening/-krets, skolklass eller organisation kan beställa lådvis av våra matkulturbroschyrer och magasin.Läs mera »
Publicerad 23.05.2017 kl. 12:59
58529_t.jpg

En rörelse i tiden

Marthaförbundets vårmöte i Kristinestad blev en otrolig upplevelse, en helhet som i alla detaljer förstärkte den gemenskap och det engagemang som Martha står för. Läs mera »
Publicerad 23.05.2017 kl. 08:11
58528_t.jpg

Hållbart hjärta

”Vi älskar varandra. Vi gör faktiskt det, men vi längtar inte, vi attraheras inte… Det är liksom inte dåligt, men dött.”Läs mera »
Publicerad 23.05.2017 kl. 08:10
58527_t.jpg

Britt Lundberg: "Kvinnor, ta för er!"

Enligt Nordiska rådets president Britt Lundberg är jämställdhet mellan könen en av de mest centrala demokratifrågorna. Och de nordiska kvinnorna – de borde bli bättre på att ta för sig.Läs mera »
Publicerad 23.05.2017 kl. 08:10
58489_t.jpg

Vårmötet 2017: Engagemang smittar!

Marthaförbundets vårmöten arrangeras i samarbete med distrikten, i år var det Sydösterbottens Marthadistrikt som stod i tur att vara värd. Mötet lockade rekordmånga marthor, sammanlagt 370 marthor hade samlats i Kristinestad lördagen den 6 maj.Läs mera »
Publicerad 18.05.2017 kl. 13:30
58437_t.jpg

De osynliga pengarna

Appar, avbetalningsavtal och kreditkort gör det allt enklare och snabbare att konsumera. Men till vilket pris? Ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar vägleder. Läs mera »
Publicerad 16.05.2017 kl. 08:42
58363_t.jpg

Matkulturpristagare nominerad till nordiskt matpris

Grattis säger vi till Reko-grundaren och Marthaförbundets matkulturstipendiat 2015 Thomas Snellman som har utsetts till Finlands representant i den första nordiska Embla-mattävlingen! Läs mera »
Publicerad 11.05.2017 kl. 11:10

Evenemang

16.06
NKF sommarkonferens Årets sommarkonferens arrangeras av den norska organisationen Norges Kvinne- og famileforbund. Konferensen hålls i Sandefjord, ca 120 km söder om Oslo, och temat för konferensen är Matglädje.
10.07
Marthaförbundet på SuomiAreena Marthaförbundets dag i Café Svenskfinland på SuomiAreena

Råd & tips

Text

Du får bort fisklukten från matsilvret genom att hälla ½ tsk senapspulver i diskvattnet. Från stekpannan får du bäst bort fisklukten genom att koka vatten och kaffepulver ihop en stund. Skölj och torka. Du kan också hetta upp salt i stekpannan, då försvinner lukten. Ytterligare ett sätt att bekämpa fisklukt är att sätta lite timjan i kokvattnet när du kokar fisk. Det tar bort fisklukten och ger god smak åt spadet.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post mia-maja.wagar(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Familjekompet 2017

Familjekompet (kompet = kost, miljö, pengar) stärker småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter samt främjar deras välmående i vardagen. 

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen i Svenskfinland i att utveckla måltiden och bespisningsverksamheten.

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Karin Lindroos, informatör

Karin Lindroos arbetar bland annat med webb och sociala medier på Marthaförbundet. Önskar er förening eller krets beställa en egen webbsida? Läs mer här och hör av er till Karin så fixar det sig. 

Solveig Backström, hushållsrådgivare

Solveig Backström arbetar med projektet Familjekompet som stärker 
småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter i vardagen genom kurser och föreläsningar. 

Läs mer om projektet och häng med på kurs. 

 

Mia-Maja Wägar, ekonomirådgivare från och med april 2017 

"Vi måste börja våga prata högt om pengar och göra klart för oss vad pengar innebär för oss själva, för våra relationer, i arbetssammanhang. Speciellt bland unga pratar man inte pengar, men också äldre generationer lever med tanken att det är fult att prata pengar."

Läs mer om Mia-Maja Wägar. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

58529_t.jpg

En rörelse i tiden

Marthaförbundets vårmöte i Kristinestad blev en otrolig upplevelse, en helhet som i alla detaljer förstärkte den gemenskap och det engagemang som Martha står för.
Publicerad 23.05.2017 kl. 08:11
58528_t.jpg

Hållbart hjärta

”Vi älskar varandra. Vi gör faktiskt det, men vi längtar inte, vi attraheras inte… Det är liksom inte dåligt, men dött.”
Publicerad 23.05.2017 kl. 08:10

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer