57502.jpg

Kocken som vägrar stanna halvvägs

Publicerad 03.04.2017 kl. 08:16
Malin Båtmästar är kock, bloggare, tvillingsyster. Hon är ambitiös, envis, skilsmässobarn. Hon är också den unga kvinnan som vägrar förminska sig själv ens då motgångarna slår till som hårdast.

Malin Båtmästar mäter 156 centimeter i strumplästen och det är ingen bra längd i restaurangbranschen.

Eller åtminstone var det kroppen som började knarra något år efter att den unga Malin Båtmästar ägnat stora delen av fritiden utanför studierna till att slita i både restaurangkök och på nattöppna barer.

Drygt sex år senare slår hon sig ner vid en kedjekafeterias bord i Helsingfors. 

Besöket i huvudstaden hör till ovanligheterna och orsaken är det hon benämner sin baby, som väntar hemma i Vasa. Butiken.

– Jag jämför den med en tvååring. Man kan lämna den i några nätter, men inte mer än så. Den behöver min omvårdnad hela tiden och det är så det är.

Andra försöket

Det är bara någon månad sedan hon fyllde 28 år, men butiken är redan hennes and­ra egna företag. Den första satsningen gjorde hon som 22-åring, då hon öppnade ett kom­bi­nerat bagerikafé i Malax. Motivationen till att starta eget kom ur krassa reali­teter.

– Efter att jag utbildat mig till kock och restonom insåg jag att det jobb jag vill göra inte finns. Jag hade alltid tänkt att jag skulle vara anställd, inte företagare. Men de jobb som stod till buds var inte de jag ville jobba med.

Under ett mellanår stekte hon plättar vid ett eftis, medan hon mediterade över framtiden. Funderingarna utkristalliserades i det bagerikafé som hon, tillsammans med tvillingsystern Alexandra, slutligen startade upp i en tom lokal.

– Till slut hade vi två anställda och jag levde en stund med en världsbild där jag tänkte att jag inte kan mer än så. Men det var slitsamt. Min syster och jag bråkade mycket och företaget började allt mer kännas som ett fängelse. Det var ett extremt hårt jobb, ohållbart hårt, men då du kommer från restaurangbranschen har du en förvrängd bild av hur arbetslivet ser ut. Tempot är högt, arbetsmoralen likaså. Så här höll jag på i tre år innan jag insåg att jag var så sjuk att det inte längre går.

Glutenproblemet

Det var inte bara den mentala belastningen. Det var också den glutenintolerans, som nära på tog kål på henne då hon var liten, som verkade göra sig påmind igen.

– Jag diagnostiserades som keliakiker som ettåring, efter att ha varit väldigt sjuk av den dåtida vällingen. Men då jag började dagis blev jag friskförklarad, och det sades att den glutenfria kost jag levt på hade botat mig. Jag vet inte egentligen vad jag har för diagnos, men jag vet att jag i dag mår bättre av att äta glutenfritt.

Allting tydde i alla fall då, för dryga tre år sedan, på att Malin Båtmästar skulle må bäst av att lämna sitt levebröd – bagerikaféet – och sluta baka helt.

– Det var ett oerhört svårt beslut att lägga ner bageriet. Men hjärnan hade redan länge varit redo att sluta och slutligen var också kroppen slut.

Men hon är, säger hon, inte en som ger upp. Då beslutet att lägga ner företaget var gjort så växlade hon helt enkelt om.

– Jag satte i gång med att ändra på mina recept så att de blev naturligt glutenfria. Numera gör jag allting glutenfritt, men jag vill trots det inte bli sorterad in i ett hälsofack. Jag står för matvisioner, inte för någon hälsokostlinje.

Receptuppdateringen var inte det enda den unga kvinnan tog sig an. Hon hade på egen hand redan gett ut en receptbok, byggt upp och startat en matblogg och nu ägnade hon kvällarna åt att på egen hand bygga upp en helt egen nät­­butik. Ur den föddes sedan den fysiska butiken i Vasa, där Malin sedan två år tillbaka själv betjänar kunderna.

– Själva butiken är väldigt svenskinspirerad. Men den är jag och det vill jag inte dölja. Ganska tidigt insåg jag ju att man numera måste bjuda på sig själv. Jag vill inte bara vara den anonyma kocken. Jag vill vara personen Malin Båtmästar, med egen kunskap och egna tankar.

Van att kämpa

Det finns en sund dos kaxighet hos henne. Målet har ställts högt och ditåt tar hon sig målmedvetet fram, också då det kommer bakslag. Att hon vägrar ge upp tror hon beror på några centrala skeenden i livet. Dels är hon den andra tvillingen, babyn som vägde 1,5 kilo då hon föddes, som tidigt tog strid för att alls kunna finnas till. Dels kämpade hon bara ett år gammal mot sjukdomen som tog hårt på en liten kropp. Och dels är hon ett skilsmässobarn. Fyra år efter att flickorna fått en dia­gnos och korrekt diet beslöt mamma och pappa nämligen sig för att gå skilda vägar.

– Fakturan för skilsmässan, där barnen blev spelbrickor, kom då jag var ton­åring. Då blev jag djupt deprimerad. Det var en utmaning att vara tonåring, hantera skilsmässans alla problem, reda ut relationer till syskonen och dessutom ha kärleks­trubbel. Det var den hittills mörkaste perioden i mitt liv, men det finns ett fint citat som beskriver det här tillståndet: ”När det är mörkt så tror man att man blir begravd, men det är då man blir planterad.”

Hon själv ser att det var just där den Malin Båtmästar som hon är i dag började växa fram.

– Jag hittade vägen uppåt, jag hittade min självkänsla. I dag har jag lärt mig att inte bry mig om vad andra tycker att jag ska göra för jag känner så starkt att jag vet vad jag vill göra, och jag kämpar mig framåt för att nå dit.

Räds inte misstag

Ambitionerna och arbetsmoralen är det inget fel på. Hon har i stort sett jobbat sedan hon var sjutton, en stor del av åren som egenföretagare. Utöver en rad mindre projekt skapar och förverkligar hon numera också receptvideor för två stora kommersiella aktörer inom livsmedelsbranschen.

– Jag fick rådet att inte skryta om det för journalister. Men det är ju inga små företag. Butiken är min kärna, men runt det bygger jag synergin som ska leda mig dit jag vill.

I dag mår hon bra, fast det är hårt jobb mest hela tiden. Och har hon lärt sig någonting så är det att alltid våga.

– Om jag visste hur man gör hemsidor? Nej, inte alls. Men jag prövar mig fram. Jag har lekt med datorer sedan jag var liten och tyckte det var fantastiskt att jag kunde sitta på mitt flickrum och via datorn bygga ett imperium. Det som finns på nätet har jag själv skapat från början till slut. Grafik, alla bilder, text, videor. Kan jag inte, så lär jag mig.

För det räcker inte med att sikta högt om man vill framåt. Man måste också spräcka de egna glasväggarna, gång på gång.

– Du är alltid dålig i början, men då du märker att du hela tiden överkommer hindren växer du. Vid nästa utmaning höjs ribban för vad man klarar och det gäller att aldrig ta saker för hårt. Man får misslyckas och pröva på nytt. Alla mina recept är till exempel inte alltid bra, men då testar jag mig fram tills de är det.

Ger glädje

Hon hymlar inte med att karriärresan, som hon fortfarande befinner sig i, har varit och fortfarande är kämpig.

– Jag vet fortfarande inte om det blir någonting av allting, men jag vägrar ge upp. Min dröm är att bygga ett eget studio­kök där jag får skapar min egen mat och mina 
egna recept. Jag lägger ingen prestige på att visa hur duktig jag är, utan jag vill hjälpa människor och hitta på grejer som alla har glädje av.

I dagsläget har hennes blogg drygt  7 000 läsare per månad, vilket inte är fy skam. Nu väntar hon med spänning på hur det går för den nya boken, som för första gången ges ut på ett riktigt förlag, och dessutom kommer ut på både svenska och finska.

– Maten är mitt liv. Jag har aldrig hunnit göra allt det som andra i min ålder har gjort. Men jag hoppas min chans att på riktigt försörja mig på det jag är bäst på en dag kommer. Då kanske jag ska unna mig lite ledigt och resa. Och sedan kanske min sambo och jag kan gifta oss, bygga det där huset och skaffa barn. Just nu är ingenting av det ekonomiskt realistiskt, men jag hoppas att den dagen kommer. Gärna ganska snart. 

Text: Jeanette Björkqvist

Mikaela Groop

 

 

Nyheter

57949_t.jpg

#Whomademyclothes

Det är dags att lämna spontanshoppingen och göra medvetna garderobsval. Läs mera »
Publicerad igår kl. 10:53
57946_t.jpg

Kallelse till Marthaförbundets vårmöte

Marthaförbundet kallar till vårmöte lördagen den 6 maj 2017 kl 12.30 i KristinestadLäs mera »
Publicerad 22.04.2017 kl. 10:00
57612_t.jpg

Hushållsrådgivning inför påsk

Hushållsrådgivningen har öppet som vanligt 11 och 12.4. Skärtorsdagen håller vi stängt. Läs mera »
Publicerad 10.04.2017 kl. 10:05
57680_t.jpg

Marthaförbundet & Marttaliitto rekryterar

Marthaförbundet och Marttaliitto rekryterar en koordinator för sitt gemensamma 120-årsjubileum, som infaller år 2019. Vi letar efter dig som har erfarenhet av evenemangsproduktion, kommunikation, påverkan och marknadsföring för ett deltidsjobb (2 dagar/vecka).Läs mera »
Publicerad 06.04.2017 kl. 11:19
57670_t.jpg

Kemikaliebanta vardagen: Smartha städtips

Fixa vårstädningen med städmedel ur skafferiet. Så här använder du ättika, matsoda, citron, sockerbit och salt för att eliminera fläckar och framkalla fräschör. Läs mera »
Publicerad 06.04.2017 kl. 08:15
57510_t.jpg

Nytt nummer av Martha ute nu!

I Martha nr 2/2017 pejlar vi in modern självhushållning. Läs mera »
Publicerad 05.04.2017 kl. 08:10
57509_t.jpg

Det handlar om respekt

Hur svårt kan det vara? Den frågan ställer jag mig flera gånger om dagen numera. Läs mera »
Publicerad 03.04.2017 kl. 08:20

Evenemang

27.04
Matlagningskurs för studerande Gratis kurs för studerande i Vasa.
04.05
Matlagningskurs för studerande Gratis kurs för studerande i Vasa.
06.05
Marthaförbundets vårmöte Marthaförbundet samlas till vårmöte lördagen den 6 maj 2017 i Kristinestad.
16.06
NKF sommarkonferens Årets sommarkonferens arrangeras av den norska organisationen Norges Kvinne- og famileforbund. Konferensen hålls i Sandefjord, ca 120 km söder om Oslo, och temat för konferensen är Matglädje.
10.07
Marthaförbundet på SuomiAreena Marthaförbundets dag i Café Svenskfinland på SuomiAreena

Råd & tips

Text

 

Du behöver

Topp/t-skjorta
Tygbit för dekoration (i detta fall rött jeanstyg)
Symaskin
Tråd, sax, papper, penna

Gör så här

1. Förstora marthahjärtat till önskad storlek och klipp ut runt kanten för att använda hjärtat som mönsterbit.
2. Klipp ut hjärtat i det tyg du vill använda som dekoration, lägg till 0,5 cm sömsmån runt alla kanter.
3. Placera tyghjärtat där du vill ha det på toppen och placera mönstret ovanpå, nåla fast genom alla tre lager.
4. Sy längs hjärtats linjer så att tygbiten fästs, riv sen bort mönsterpappret.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post mia-maja.wagar(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Familjekompet 2017

Familjekompet (kompet = kost, miljö, pengar) stärker småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter samt främjar deras välmående i vardagen. 

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen i Svenskfinland i att utveckla måltiden och bespisningsverksamheten.

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Karin Lindroos, informatör

Karin Lindroos arbetar bland annat med webb och sociala medier på Marthaförbundet. Önskar er förening eller krets beställa en egen webbsida? Läs mer här och hör av er till Karin så fixar det sig. 

Solveig Backström, hushållsrådgivare

Solveig Backström arbetar med projektet Familjekompet som stärker 
småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter i vardagen genom kurser och föreläsningar. 

Läs mer om projektet och häng med på kurs. 

 

Mia-Maja Wägar, ekonomirådgivare från och med april 2017 

"Vi måste börja våga prata högt om pengar och göra klart för oss vad pengar innebär för oss själva, för våra relationer, i arbetssammanhang. Speciellt bland unga pratar man inte pengar, men också äldre generationer lever med tanken att det är fult att prata pengar."

Läs mer om Mia-Maja Wägar. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

57509_t.jpg

Det handlar om respekt

Hur svårt kan det vara? Den frågan ställer jag mig flera gånger om dagen numera.
Publicerad 03.04.2017 kl. 08:20
57508_t.jpg

Hållbart liv

Jag närmar mig mitten. Det finns dagar då det ger mig angst.
Publicerad 03.04.2017 kl. 08:17

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer