58363.jpg

Matkulturpristagare nominerad till nordiskt matpris

Publicerad 11.05.2017 kl. 11:10
Grattis säger vi till Reko-grundaren och Marthaförbundets matkulturstipendiat 2015 Thomas Snellman som har utsetts till Finlands representant i den första nordiska Embla-mattävlingen!
Snellman tävlar i kategorin årets matentreprenör. En samnordisk Embla-jury utser de sju slutliga vinnarna i mattävlingen i augusti. Finlands Embla-jury beslöt även att ge Marthaförbundet ett särskilt hedersomnämnande för sitt aktiva deltagande i Embla-tävlingen och för utmärkt innovativ verksamhet för matfostran som främjar hållbar utveckling.
Mikaela Groop

 

 

Nyheter

58549_t.jpg

Beställ broschyrer

Visste du att din marthaförening/-krets, skolklass eller organisation kan beställa lådvis av våra matkulturbroschyrer och magasin.Läs mera »
Publicerad igår kl. 12:59
58529_t.jpg

En rörelse i tiden

Marthaförbundets vårmöte i Kristinestad blev en otrolig upplevelse, en helhet som i alla detaljer förstärkte den gemenskap och det engagemang som Martha står för. Läs mera »
Publicerad igår kl. 08:11
58528_t.jpg

Hållbart hjärta

”Vi älskar varandra. Vi gör faktiskt det, men vi längtar inte, vi attraheras inte… Det är liksom inte dåligt, men dött.”Läs mera »
Publicerad igår kl. 08:10
58527_t.jpg

Britt Lundberg: "Kvinnor, ta för er!"

Enligt Nordiska rådets president Britt Lundberg är jämställdhet mellan könen en av de mest centrala demokratifrågorna. Och de nordiska kvinnorna – de borde bli bättre på att ta för sig.Läs mera »
Publicerad igår kl. 08:10
58489_t.jpg

Vårmötet 2017: Engagemang smittar!

Marthaförbundets vårmöten arrangeras i samarbete med distrikten, i år var det Sydösterbottens Marthadistrikt som stod i tur att vara värd. Mötet lockade rekordmånga marthor, sammanlagt 370 marthor hade samlats i Kristinestad lördagen den 6 maj.Läs mera »
Publicerad 18.05.2017 kl. 13:30
58437_t.jpg

De osynliga pengarna

Appar, avbetalningsavtal och kreditkort gör det allt enklare och snabbare att konsumera. Men till vilket pris? Ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar vägleder. Läs mera »
Publicerad 16.05.2017 kl. 08:42
58363_t.jpg

Matkulturpristagare nominerad till nordiskt matpris

Grattis säger vi till Reko-grundaren och Marthaförbundets matkulturstipendiat 2015 Thomas Snellman som har utsetts till Finlands representant i den första nordiska Embla-mattävlingen! Läs mera »
Publicerad 11.05.2017 kl. 11:10

Evenemang

16.06
NKF sommarkonferens Årets sommarkonferens arrangeras av den norska organisationen Norges Kvinne- og famileforbund. Konferensen hålls i Sandefjord, ca 120 km söder om Oslo, och temat för konferensen är Matglädje.
10.07
Marthaförbundet på SuomiAreena Marthaförbundets dag i Café Svenskfinland på SuomiAreena

Råd & tips

Text

Konservera betyder att förhindra förstörelse, alltså att bevara. I dagens läge har vi många sätt att bevara skörden. Från att förr ha saltat och torkat livsmedel har djupfrysningen i dag blivit den allmännaste konserveringsmetoden. I dag har vi ändå en boom av torkning igen. Främst örter och svamp. Att ta tillvara sommarens skörd är både roligt och nyttigt. Svårt är det inte och sällan behövs det heller någon specialutrustning. Lycka är egen jordgubbsylt till plättarna en mörk novemberkväll. Ångande het vinbärssaft tröstar i förkylningstid.

En god hygien, prima råvaror noggrannhet ger bästa slutresultat. Genom att jobba snabbt undviker du att luftens mikrober kommer i kontakt och förstör konserverna.

Viktiga mått!

Socker och syltsocker

1 dl = 85 g
100 g = 1,2 dl

Salt

1 dl = 110 g
100 g = 0,9 dl

Grovt salt

1 dl = ca 120 g
100 g = ca 0,8 dl

Hur mycket väger 1 tsk = 5 ml?

Askorbinsyra 4 g
Pektin 3 g
Natriumbensoat 2,5 g
Citronsyra 5 g
Vinsyra 5 g

Hur mycket väger 1 liter bär eller frukt?

Vinbär ca 500 g / ½ kg
Krusbär ca 600 g
Körsbär ca 750 g
Hjortron ca 500 g
Jordgubbar ca 500 g
Blåbär ca 700 g
Rönnbär ca 500 g
Lingon ca 600 g
Hallon ca 500 g

Torkning

Lufttorkning är ganska ovanligt i dagens hem. Fabriksmässigt är det ofta frågan om vakuumtorkning, då vattnet avdunstar vid låg temperatur utan lufttillträde. Mikroorganismer kan inte leva utan vatten.

Konservering med socker och salt

Både salt och socker binder vätskan i livsmedlet och mikroorganismerna kan inte utvecklas.

Sura konserver

I sur miljö kan inte mikroorganismer utvecklas. Man lägger in i ättika, tillsats av bensoesyra, gör surkål etc.

Hermetisk inkokning, rexning

Hettan dödar mikroorganismerna och burken sluts lufttätt och nya mikroorganismer kan inte ta sig in.

Frysning

Djupfrysning är i dag den vanligaste konserveringsmetoden i våra hem. Mikroorganismerna dör inte, utan verksamheten stannar av.

Rökning

Rökning förlänger hållbarheten hos livsmedel. Kemiska ämnen i röken förhindrar angrepp av mikroorganismer. Sker oftast industriellt och i en kombination av saltning.

Konserveringsmedel

Salt: Koksalt, natriumklorid. Lätt saltat vatten, 2 tsk salt / liter vatten

Socker: Tillsätt minst ½ kg socker per kg bär, om man minskar sockret måste även andra konserveringsmedel tillsättas.

Syltsocker: En produkt som till 98 % består av socker. För övrigt innehåller det fruktpektin (förtjockningsmedel), citronsyra (surhetsreglerande medel), kaliumsorbat (konserveringsmedel).

Gelésocker: Består av socker, stärkelsesirap, pektin, citronsyra. Används för gelérätter och garneringsgelé på tårtor och pajer. Inte för konservering eller för gelé som innehåller mjölk.

Askorbinsyra: Är C-vitamin och ökar således vitaminhalten i konserven. Förhindrar oxidation, det vill säga att ljusa frukter mörknar. Färgade bär, exempelvis jordgubbar, bleks om man tillsätter askorbinsyra. Räkna med ½–1 g / kg eller liter konserv. 1 g är ett rågat kryddmått.

Citronsyra: Ger konserven rätt syrlighet, används speciellt vid gelé och marmeladkokning. Förhöjer den syrliga smaken, har en viss konserverande effekt. Tillsammans med pektin och socker ger citronsyra fin konsistens åt konserven. Vinsyra har samma effekt, men sägs vara skadligt i större mängder.

Kaliumsorbat: Skyddar konserven mot mögel. 1 rågat kryddmått / kg färdig konserv. Får inte koka. Ta upp en kopp av den färdiga sylten, rör ut kaliumsorbatet i koppen och blanda sedan ner det i den övriga sylten.

Bensoat: Skyddar konserven från att jäsa. 1 rågat kryddmått / kg färdig konserv. Får inte koka. Överdosering kan ge bismak. Ta upp en kopp av den färdiga sylten, rör ut bensoatet i koppen och blanda sedan ner det i den övriga sylten. Man kan skölja ur burkar och flaskor med ett sköljvatten som består av 2 tsk bensoat i 2 dl varmt vatten.

Bensoesyra: Vissa bär, exempelvis lingon och hjortron, innehåller detta naturliga skydd mot jäsning, varefter natriumbensoatet som är det vanligaste inte behöver tillsättas.

Pektin: Ett gelébildande ämne i frukt och bär. Sura bär innehåller rikligt med pektin (lingon). Om man har övermogna bär eller pektinfattiga sådana måste pektin i pulverform tillsättas, det finns att få från apoteket. Räkna med ¾  tsk pektin, ¾ tsk citronsyra och 2 tsk socker / kg eller liter konserv. Rör ut i lite av den blivande konserven, rör i och låt sjuda några minuter under omrörning. Det finns också andra pektinhaltiga preparat i butikerna, följ då anvisningen. Ett annat geléämne heter ”röd melatin”

Ättika: Är syra i koncentrerad form. Framställs genom jäsning av sprit, vår ättika har en koncentration på 10 %-ig ättikssprit. Kallas också för matättika. Recept på ättikslag: 2–3 msk ättika, 1 dl vatten och 2–3 tsk socker.

Vi brukar skilja på ångad saft, kokt saft och råsaft          

Här kommer tips och recept på goda ”blandsafter”. Använd enbart prima varor.

Jordgubbar och rabarber          
Jordgubbe och krusbär
Jordgubbe och vinbär                
Hallon och vinbär                               
Hallon och rabarber     
Röda vinbär och blåbär
Svarta vinbär och blåbär
Körsbär och krusbär
Aronia och vinbär
Söta körsbär och vinbär
Äppel och aronia

Recept på sylt och saft finns här

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post mia-maja.wagar(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Familjekompet 2017

Familjekompet (kompet = kost, miljö, pengar) stärker småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter samt främjar deras välmående i vardagen. 

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen i Svenskfinland i att utveckla måltiden och bespisningsverksamheten.

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Karin Lindroos, informatör

Karin Lindroos arbetar bland annat med webb och sociala medier på Marthaförbundet. Önskar er förening eller krets beställa en egen webbsida? Läs mer här och hör av er till Karin så fixar det sig. 

Solveig Backström, hushållsrådgivare

Solveig Backström arbetar med projektet Familjekompet som stärker 
småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter i vardagen genom kurser och föreläsningar. 

Läs mer om projektet och häng med på kurs. 

 

Mia-Maja Wägar, ekonomirådgivare från och med april 2017 

"Vi måste börja våga prata högt om pengar och göra klart för oss vad pengar innebär för oss själva, för våra relationer, i arbetssammanhang. Speciellt bland unga pratar man inte pengar, men också äldre generationer lever med tanken att det är fult att prata pengar."

Läs mer om Mia-Maja Wägar. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

58529_t.jpg

En rörelse i tiden

Marthaförbundets vårmöte i Kristinestad blev en otrolig upplevelse, en helhet som i alla detaljer förstärkte den gemenskap och det engagemang som Martha står för.
Publicerad igår kl. 08:11
58528_t.jpg

Hållbart hjärta

”Vi älskar varandra. Vi gör faktiskt det, men vi längtar inte, vi attraheras inte… Det är liksom inte dåligt, men dött.”
Publicerad igår kl. 08:10

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer