Hållbart hjärta

Publicerad 23.05.2017 kl. 08:10
”Vi älskar varandra. Vi gör faktiskt det, men vi längtar inte, vi attraheras inte… Det är liksom inte dåligt, men dött.”

Hon sitter i mitt kök och av mandelcroissanterna finns bara smulor kvar. Hon är lite vild i håret och tittar hela tiden på mig som om jag skulle veta svaret. Skulle jag ha svaret skulle jag ju inte sitta här! Då skulle jag vara översteprofessor vid Yale eller leda världens bästa och största relationsklinik, men självklart letar också jag efter den hemliga formeln till en hållbar och häftig relation. I själva verket har jag experimenterat halva mitt liv med att hitta den exakta kemiska balansen mellan pålitlighet och passion.

Men det är väl inte omöjligt? tänker du som har det bra. Och du har rätt. Inte omöjligt, men svårt. Svårt rent biologiskt, eftersom mycket forskning visar på att det är verkligt knepigt att hålla brasan sprakande i 50 år. Särskilt om man slutar att lägga in nya vedklabbar. Om vi börjar med den eviga elden, så var ju evigheten inte heller särskilt lång för bara 100 år sedan. Äktenskapen räckte kanske längre än i dag, men döden skilde oss åt åtminstone 20 år tidigare. Man var också gift av andra skäl än att bli sedd, bekräftad och åtrådd. Man var gift för att få barn, bli försörjd, för att pappa hade önskat och valt, för att få ett gratis hembiträde … kanske, kanske var man också kär, men det var mer som en överraskande bonus. 

Erotisk explosion

Den romantiska kärleken inom äktenskapet är trots allt ett rätt så sent påfund. Nu för tiden behöver inte kvinnor försörjning, och fast många herrar önskar hembiträde, har tjejer numera möjlighet att tacka nej. Pappa får inte heller välja och singelliv är ingen skam. Kvar är bara den romantiska kärleken och den är sällan kvar särskilt länge, eftersom ett överraskande antal annars rätt smarta människor tror att det ska gå av sig själv. Att träden ska fällas, huggas, klyvas och sättas i brasan av några magiska yttre makter. När man sedan börjar frysa springer man inte ens ut efter ny ved, utan värmer sig kanske hos grannen eller tar alla täcken och vägrar dela. Mycket märkligt.

Vissa påstår att det är jämställdheten som är orsaken till problemen i sängkammaren. Så är det säkert. Män som diskar, hämtar barn och sköter åldrande föräldrar somnar säkert snabbare än de som vilar framför tv:n hela kvällen. Men ur ett tjejperspektiv är delandet av disken en erotisk explosion jämfört med vad stereotypa könsroller gör för samlivet. Visst är det härligt med skogshuggarmän i åtsittande arbetsbyxor och tallbarr på skjortan, men det är bara sexigt om det dunkar ett varmt och empatiskt hjärta under bröstfickan. 

Däremot är barnen ett problem. Förstås inte barnen i sig, men hur vi förhåller oss till dem. Förr fanns det ett private space runt föräldrarna och deras relation var i centrum. I dag är barnen inte bara i centrum, utan de är också med överallt. Eller vi är med dem överallt. Vi står i dragiga hallar och hejar klockan 7 på lördagsmorgnar i stället för att ligga kvar i värmen och försöka hitta tillbaka till varandra. Jag snackar inte om fifty shades of grey-intimitet, utan om vanlig hederlig hudkontakt och small talk. Och så småningom är man bara föräldrakolleger i familjebolaget och världsbäst på doodlar och whatsapp-grupper kring barnens aktiviteter, medan man tycker att ett gulligt eller flirtigt SMS till sin partner tar för lång tid att skriva.

På 60 sekunder

Så säger nämligen många av dem som sitter i min terapisoffa. Att de inte hittar tid för varandra. Tid hittas aldrig, tid tas, säger jag då och slänger fram min 60 sekunders lista på bordet. På den står kärlekshandlingar som tar under 60 sekunder att visa: gomorronpuss, läppstiftsmeddelanden på spegeln, morgonkaffe i sängen, gröt med sylthjärta, hejdå-kram, skicka gullig emoji under dagen, ta i när den andra går förbi, skicka roliga vitsar, minnas favoritmyslin, köpa hem en bra tidning, säga tack varje dag, ta ut soporna, säga förlåt så snabbt man bara kan, inte gå undan när någon vill kramas …

Sedan tycker jag också att man själv bär ansvar för sin egen lust och längtan, men det tar lite längre än 60 sekunder. Det är inte ens partners sak att vara så sexig att man frivilligt slutar facebooka i sängen, utan man måste själv lägga sitt surfande åt sidan för att ens kunna upptäcka hur gott den där i den slarviga pyjamasen de facto doftar. Man måste tänka och leva sinnligt för att startsträckan till kontakt inte ska kräva tjänstledighet. Man måste också ge upp tanken på sin partners telepatiska talanger och börja uttrycka vad man vill och vad man behöver för att må bra.

Har som sagt ännu inte knäckt formeln till det hållbara och härliga förhållandet, men respekt, omsorg och nyfikenhet är definitivt med i den bubblande brygden. Humor och hud kan jag personligen inte leva utan. Jag är nyfiken på ditt recept … 

Text: Maria Sundblom Lindberg

 

 

Nyheter

59482_t.jpg

Arrangera en klädbytardag!

Vill er förening, krets eller ert distrikt arrangera en klädbytardag den 18 november? Vi har tre förslag på hur ni kan gå tillväga.Läs mera »
Publicerad 14.08.2017 kl. 15:35
59370_t.jpg

Ekonomitips för dig som flyttar hemifrån

Är det här hösten du flyttar hemifrån? Ekonomirådgivare Mia Wägar har samlat de bästa ekonomitipsen och råden inför flytten. Läs mera »
Publicerad 14.08.2017 kl. 14:52
59400_t.jpg

Monika Mäkelä ny ekonomichef på Marthaförbundet

Ekonomie magister Monika Mäkelä blir ny ekonomichef för Marthaförbundet. Nuvarande ekonomichefen Annéa Forss avgår med pension efter 38 år i tjänsten.Läs mera »
Publicerad 09.08.2017 kl. 09:30
59293_t.jpg

Fira Martha

Marthas namnsdag den 26.7 firas på bästa sätt med en marthabakelse till kaffet. Läs mera »
Publicerad 18.07.2017 kl. 16:38
59077_t.jpg

Planering + Avkoppling – Stress = Lyckad semester

Det är semestertider. En tid på året då vi förhoppningsvis har möjligheten att koppla av och ladda batterierna inför hösten. Men också en tid som ofta är laddad med stora förväntningar och stress inför dem. Förväntningar inkluderar ofta pengar och konsumtion. Hur ska vi maximerar chanserna för att vår semester ska blir så lyckad som möjligt?Läs mera »
Publicerad 21.06.2017 kl. 14:38
58840_t.jpg

Jenni Haapala ny kursledare på Marthaförbundet

Från och med hösten förstärks Marthaförbundets hushållsteam med en kursledare. Jenni Haapala, ämneslärare i huslig ekonomi och hälsolärare, kommer att jobba med kurser i matlagning och vardagshantering främst inom projektet Hantera vardagen. Läs mera »
Publicerad 09.06.2017 kl. 17:00
58773_t.jpg

Nytt poddavsnitt!

Hur hanterar vi osynliga pengar på bästa sätt? Och varför lönar det sig att prata pengar med kollegerna? Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia Wägar brinner för vardagsekonomi – för den ger möjligheter! Läs mera »
Publicerad 07.06.2017 kl. 11:36

Evenemang

08.09
Slättens Mat och mystik
12.09
Väck barnens nyfikenhet för mat Fortbildning för daghemspersonal.
12.09
Naturkosmetik Kom med och gör dina egna hudvårdsprodukter!
13.09
Inspirerande mellanmål och mat med alla sinnen Fortbildning för eftisledare.
13.09
Till svampskogs!
13.09
Inspiration i matvardagen En kväll för hela familjen på Ålands hotell- och restaurangskola.

Råd & tips

Text

Fyll inte tvättmaskinen alltför full, för hårt packad tvätt ger skrynkliga kläder.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post mia-maja.wagar(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Familjekompet 2017

Familjekompet (kompet = kost, miljö, pengar) stärker småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter samt främjar deras välmående i vardagen. 

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen i Svenskfinland i att utveckla måltiden och bespisningsverksamheten.

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Karin Lindroos, informatör

Karin Lindroos arbetar bland annat med webb och sociala medier på Marthaförbundet. Önskar er förening eller krets beställa en egen webbsida? Läs mer här och hör av er till Karin så fixar det sig. 

Solveig Backström, hushållsrådgivare

Solveig Backström arbetar med projektet Familjekompet som stärker 
småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter i vardagen genom kurser och föreläsningar. 

Läs mer om projektet och häng med på kurs. 

 

Mia-Maja Wägar, ekonomirådgivare

"Vi måste börja våga prata högt om pengar och göra klart för oss vad pengar innebär för oss själva, för våra relationer, i arbetssammanhang. Speciellt bland unga pratar man inte pengar, men också äldre generationer lever med tanken att det är fult att prata pengar."

Läs mer om Mia-Maja Wägar. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

58529_t.jpg

En rörelse i tiden

Marthaförbundets vårmöte i Kristinestad blev en otrolig upplevelse, en helhet som i alla detaljer förstärkte den gemenskap och det engagemang som Martha står för.
Publicerad 23.05.2017 kl. 08:11
58528_t.jpg

Hållbart hjärta

”Vi älskar varandra. Vi gör faktiskt det, men vi längtar inte, vi attraheras inte… Det är liksom inte dåligt, men dött.”
Publicerad 23.05.2017 kl. 08:10

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer