Den finlandssvenska matkulturdagen

Matkulturdagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna. Under dagen tilldelas en matpåverkare matkulturstipendiet. Temat för matkulturdagen 2017 är proteiner från växtriket.



 

 

 

 

 

 

 

 


Matkulturbroschyrer

I samband med matkulturdagen lanseras varje år en broschyr. Klicka på pärmen för att läsa broschyren. Några av broschyrerna finns även i lager – du kan beställa dem gratis här.
 


Fisk året om

Mjölk och mjölkprodukter

Inhemskt spannmål

Rena råvaror – En matresa genom Svenskfinland

Vilda grönsaker

Svamp året om

Kål

Bär

Raffiga rätter


Baka bröd!

(finns ej som pdf eller i lager)


Kryddörter


Ost

(finns endast i tryckt form)

 

MATKULTURstipendiater

2016 Margot Wikström, bärodlare och -förädlare, Tackork gård, Nagu
2015 Thomas Snellman, jordbrukare, primus motor reko
2014 Johanna Dahlgren, krögare på PubStallhagen
2012 Leif Hansson, bagare i Liljendal
2011 Anna Alm på Mörby gård
2010 Mats & Pauliina Holmqvist
2008 Gårdsboden
2006 Maria Berg / Lind´s kök
2004 Bjarne och Annette Backman, kvarnverksamhet
2001 Ann-Caroline Lindeman, jordnära restaurangverksamhet på Finngrundet
1999 Fiskare Klaus Berglund
1997 Professor Bo Lönnqvist
Hufvudstadsbladets matredaktion och dess ”primus motor” Maryelle Lindholm


Tidigare teman

2016 Odlade buskbär
2015 Potatis
2014 Fisk året om
2013 Mjölk och mjölkprodukter
2012 Inhemskt spannmål
2011 Rena råvaror
2010 Vilda grönsaker
2009 Svamp
2008 Må bra av bär
2007 Kål!
2006 Raffiga rätter av inhemska rötter
2005 Ost
2004 Baka bröd
2003 Kryddörter ger maten smak och doft
2002 Östersjöns fiskdelikatesser
2001 Ekokött – 10 års jubileum firades
2000 Att ta tillvara våra vilda bär
1999 100-års jubileum - Festmat
1998 Se med nya ögon på rödbetan
1997 Inhemskt lamm – året om
1996 Inhemsk svamp – året om
1995 Inhemsk fisk – året om
1994 Potatis och potatisrätter
1993 Skolmaten, Strömmingsrätter
1992 Matkulturdagen instiftades
1991 Finlandssvenska matboken utkom