Artikel

47376_t.jpg

5 tips för minskat matsvinn kring jul

Svinnkampens projektledare Elisabeth Eriksson uppmanar till en hållbar jul, där planering och måttlighet är a och o för att minska matsvinnet. Läs mera »
17.12.2015 kl. 14:32
47364_t.jpg

Ännu godare dagen efter

Risgrynsgröten är en rätt det lönar sig att göra lite extra av. Det finns många resträtter som är urläckra med risgrynsgröt som bas. Läs mera »
17.12.2015 kl. 10:09
47325_t.jpg

Njut av julmaten och miljön

Visst ska julen vara en fest. Med tända ljus, doft av barr och ett julbord som dignar av läckerheter som hör julen till. Men det kan bli för mycket av det goda. Läs mera »
17.12.2015 kl. 09:44
47317_t.jpg

Grundförrådet underlättar vardagen

Med ett välutrustat grundförråd är det lätt att skapa läckra middagar med få färskvaror. Här listar vi grundvarorna i skafferiet och kylen. Läs mera »
15.12.2015 kl. 14:27
46828_t.jpg

Biffens liv

Vet du vad som händer med biffen som blir över efter middagen, glöms i kylskåpet och slutligen i värsta fall hamnar i soporna? Läs mera »
23.11.2015 kl. 08:40
46463_t.jpg

Nya recept

Klicka in i receptbanken för middagsinspiration!Läs mera »
04.11.2015 kl. 11:39
45031_t.jpg

Nyfiken i en pod + Svinnkampen

Hanna och Marica diskuterar matsvinn, ser över sina egna väldigt olika vanor och delar med sig av goda tips för att minska svinn i ett poddavsnitt i samarbete med Svinnkampen. Läs mera »
24.08.2015 kl. 09:57
44842_t.jpg

Utmaning: Fredagsmys på rester

Vi utmanar alla att inventera skafferi och kylskåp och tillreda läckerheterna till fredagsmiddagen eller helgbrunchen på det som finns hemma. Vi har plockat ut sex restfavoriter ur vår receptbank. Läs mera »
21.08.2015 kl. 07:20
44835_t.jpg

Tidsbrist och ändrade planer vanlig orsak till matsvinn

Vi slänger i medeltal 24 kilo mat per person och år. Men varför? Enligt undersökningen Kuru gjord av MTT år 2011–2013 är orsakerna många, men ofta handlar det om tidsbrist, ändrade planer och dålig planering. Läs mera »
20.08.2015 kl. 07:30
44834_t.jpg

Om klimatsmarth mat och seriematlagning

Årligen slängs 11 miljoner kilo kött som varit ämnat att äta i de finländska hemhushållen. I det senaste avsnittet av Marthapodden benar hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson i varför vi slänger helt oöppnade förpackningar kött, och vad man kan göra för att undvika det. Seriematlagning är en lösning för att minska på matsvinnet i hemhushållen. Läs mera »
19.08.2015 kl. 09:07

Vi jobbar med Svinnkampen

Elisabeth Eriksson

Projektledare, 050 408 9179, elisabeth (at) martha.fi

– Kom ihåg att använda dina sinnen och inte stirra dig blind på "bäst före"-datum!

Frida Nylund

Projektkoordinator, 040 715 1579, frida (at) martha.fi

– Jag är en stor vän av lunchlådan, där hamnar mitt matsvinn istället för i komposten!

Karin Lindroos

Informationsansvarig, 050 361 6081, karin (at) martha.fi

– Samla "marthapoäng", ju mindre matsvinn, desto flera marthapoäng!


En sammanfattning av Svinnkampen:

Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Enligt MTT:s forskning år 2010–2012 slänger vi finländare årligen i medeltal cirka 23 kg ätbar mat per person. Det handlar inte enbart om en oacceptabel miljöbelastning utan också om en ekonomisk förlust på 400 miljoner euro/år (Elintarviketalous, Tilastokeskus 2010). Vi har helt enkelt inte råd att fortsätta på det här sättet. MTT:s undersökning gäller hemhushållen, det vill säga matsvinn som vi alla kan påverka och undvika. Vårt projekt har som mål att sprida kunskap och tankeväckande information om matsvinnet genom att lära ut livsmedelshantering, inspirera till mera kreativitet i köket och åstadkomma en attitydförändring och en ökad förståelse för matkultur och matproduktionen.

Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. Dessutom hittar du recept, kurser och inspiration för att minska matsvinnet. 


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

Rätter på överblivna pepparkakor, frukt och rödbetor från julfirandet finns i vår receptbank.  

 


VAD SLÄNGS?

 

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här. 


 

Här hittar du aktuella kursdatum och info om hur du gör för att boka en kurs, exempelvis till din arbetsplats.



 



 
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset