Artikel

44833_t.jpg

Ät upp och ät rätt

Föreställ dig enorma högar av ruttnande matrester på en soptipp. Och när de ruttnar påverkar det inte bara den som bor intill tippen, utan oss alla. Det bildas metan som är en stark växthusgas som bidrar till klimatförändringen. Men faktum är att utsläppen från soptippen bara utgör en liten del av matsvinnets miljöpåverkan. Största delen av miljöbelastningen uppstår då maten produceras. Om maten slängs bort har miljön belastats helt i onödan. Läs mera »
18.08.2015 kl. 07:05
44912_t.jpg

Matmingel med matsvinn som tema

Över en purésoppa och fattiga riddare kunde restaurangbesökarna på Svinnkampens pop up-restaurang i Ekenäs diskutera matsvinn och vad man kan göra för att minska sitt eget matsvinn. Läs mera »
17.08.2015 kl. 10:28
44805_t.jpg

Lunchbox mot matsvinn

3 goda orsaker att ta med sig lunch till jobbet!Läs mera »
17.08.2015 kl. 00:28
44832_t.jpg

Pop up-restauranger med fokus på matsvinn

Marthaförbundets projekt Svinnkampen öppnar två restauranger för en dag under söndagens restaurangdag. I Vasa och Ekenäs bjuds restaurangbesökarna på soppa och fattiga riddare med sylt. Läs mera »
11.08.2015 kl. 15:24
44589_t.jpg

Stoppa semestersvinnet!

Nytt avsnitt av Marthapodden ute nu. Läs mera »
15.07.2015 kl. 14:05
44086_t.jpg

Vad finns i kryddskåpet och på kylskåpsdörren?

Såser, pastor och kryddor som ofta används bara en gång blir dyra i längden. Därtill ökar de matsvinnet om man kastar bort resterna då man rensar i skafferiet och kylskåpet. Läs mera »
09.06.2015 kl. 14:27
43679_t.jpg

Använd sinnena!

Vad är skillnaden på "bäst före" och "sista användningsdag"? Lyssna på senaste avsnittet av Marthapodden så vet du!Läs mera »
18.05.2015 kl. 10:30
43612_t.jpg

Pengar i komposten eller till något gott, roligt, nyttigt?

Slänger du 23 kilo mat per år motsvarar det 125 euro. Vår ekonomirådgivare har räknat ut vad du kunde göra för de pengarna istället. Läs mera »
12.05.2015 kl. 20:06
42200_t.jpg

En ständig påminnelse i ditt kök – vi lottar ut 3 affischer!

Just när du står där, i beredskap att slänga ett gäng mjuka morötter, ser du affischen och får lite dåligt samvete. Tillsammans med tre illustratörer gör vi under Svinnkampens gång dekorativa prints våra fem budskap mot matsvinn. Först ut är Johanna Högväg/Highway design. Läs mera »
01.04.2015 kl. 07:51
42684_t.jpg

Handla lätt och bli ändå mätt

Det är påsk och du är i beråd att gå och handla. Mysiga familjekvällar kommer att varvas med en större brunch och kanske en picknick. Om du planerar och beräknar rätt undviker du matsvinn. Ladda ner och printa ut vår tabell. Läs mera »
31.03.2015 kl. 07:17

Vi jobbar med Svinnkampen

Elisabeth Eriksson

Projektledare, 050 408 9179, elisabeth (at) martha.fi

– Kom ihåg att använda dina sinnen och inte stirra dig blind på "bäst före"-datum!

Frida Nylund

Projektkoordinator, 040 715 1579, frida (at) martha.fi

– Jag är en stor vän av lunchlådan, där hamnar mitt matsvinn istället för i komposten!

Karin Lindroos

Informationsansvarig, 050 361 6081, karin (at) martha.fi

– Samla "marthapoäng", ju mindre matsvinn, desto flera marthapoäng!


En sammanfattning av Svinnkampen:

Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Enligt MTT:s forskning år 2010–2012 slänger vi finländare årligen i medeltal cirka 23 kg ätbar mat per person. Det handlar inte enbart om en oacceptabel miljöbelastning utan också om en ekonomisk förlust på 400 miljoner euro/år (Elintarviketalous, Tilastokeskus 2010). Vi har helt enkelt inte råd att fortsätta på det här sättet. MTT:s undersökning gäller hemhushållen, det vill säga matsvinn som vi alla kan påverka och undvika. Vårt projekt har som mål att sprida kunskap och tankeväckande information om matsvinnet genom att lära ut livsmedelshantering, inspirera till mera kreativitet i köket och åstadkomma en attitydförändring och en ökad förståelse för matkultur och matproduktionen.

Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. Dessutom hittar du recept, kurser och inspiration för att minska matsvinnet. 


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

Rätter på överblivna pepparkakor, frukt och rödbetor från julfirandet finns i vår receptbank.  

 


VAD SLÄNGS?

 

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här. 


 

Här hittar du aktuella kursdatum och info om hur du gör för att boka en kurs, exempelvis till din arbetsplats.



 



 
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset