42190.jpg

Svinnkampen vill skapa en rörelse mot matsvinnet

26.03.2015 kl. 09:51
Under ett och ett halvt års tid kommer vi att agera dåligt samvete direkt du får för dig att slänga bort den där halvfulla burken tacosås, det något torkade brödet och mjölken som hade "bäst före"-datum i förrgår men ändå doftar och smakar bra. Läs mer om vad vi slänger och varför.

Hela livsmedelskedjan skapar matsvinn. Hemhushållen står för cirka 35 % av allt spill. Vi finländare slänger i medeltal 24 kilo mat ämnad att äta per person/år, till ett värde av cirka 200 miljoner euro. Livsmedelsindustrin åstadkommer därtill 75–140 miljoner kg matsvinn per år. Offentliga måltiden står för en något mindre del av svinnet, 75–85 miljoner kg per år. Handelns andel i matsvinnet är 65–75 miljoner kg per år.

Vem slänger?

Stora variationer finns. Mest mat slängs i små- eller singelhushåll. Unga kvinnor i städer slänger mest mat. Överlag slänger hushåll där kvinnor gör uppköpen mera mat.

Vad slängs?

Årligen slängs:

  • 22 miljoner kg grönsaker
  • 8 miljoner kg potatis
  • 20 miljoner kg mjölkprodukter
  • 21 miljoner kg hemlagad mat
  • 12 miljoner kg bröd
  • 2,3 miljoner kg ost
  • 11 miljoner kg färsk fisk
  • 11 miljoner kg kött
  • 11 miljoner kg hämtmat 
  • 11 miljoner kg ägg
  • 300 000 kg popcorn, chips och godis

    Sammanlagt slängs cirka 130 miljoner kg varje år i hemhushållen. Källa: Foodspill/ MTT. Läs hela undersökningen här.

Varför slänger vi?

Orsaker till varför mat slängs kan vara bland annat:

  • Överbliven mat som du gjort för mycket av känns inte intressant att äta nästa dag.
  • Vi köper hem ”spännande” produkter som vi inte ”hinner och orkar” tillreda mat av.
  • Kryddpastor och såser tenderar användas till en rätt, och bli sedan kvar i kylen.
  • Bäst före datumet innebär inte att varan är oätlig. Exempelvis slänger många mjölk- och mjölkprodukter då bäst före-datumet passerat, utan att ens dofta och smaka på produkten.
  • Tyvärr hamnar rotsaker och grönsaker alltför ofta direkt från grönsakslådan i komposten. Sundhetstänket vid grönsaksdisken räcker inte riktigt hela vägen.

En sammanfattning av problematiken

I medeltal slängs 23–24 kilo mat per person, vilket direkt belastar miljön och den egna ekonomin. Orsakerna är avsaknaden av livsmedelskunskap och matlagningsfärdigheter, slit och släng-konsumtionen, ignorans och lättja.

 

 

 

 

Matsvinn är mat som är ämnad att ätas, men som av en eller annan orsak blir avfall. Det är alltså inte morotsskalet som utgör svinn, utan när hela moroten slängs.

Text: Elisabeth Eriksson & Karin Lindroos
Foto: Karin Lindroos
Karin Lindroos

Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. Dessutom hittar du recept, kurser och inspiration för att minska matsvinnet. 


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

Rätter på överblivna pepparkakor, frukt och rödbetor från julfirandet finns i vår receptbank.  

 


VAD SLÄNGS?

 

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här. 


 

Här hittar du aktuella kursdatum och info om hur du gör för att boka en kurs, exempelvis till din arbetsplats.



 



 
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset