47454.jpg

Svinnkampens julrim

23.12.2015 kl. 10:25
Det är dags för Svinnkampens sista påminnelse inför julen om att ta till vara maten, nu på rim!


Nu skall vi diskutera mat,
men inte den som hamnar på våra fat.

Utan de 23 kg mat som varje person årligen slänger bort,
cirka 200 miljoner euro går om intet säger en rapport.

Men allt handlar ju självfallet inte bara om ekonomi utan även om hållbarhet.
En hållbar livsstil, inte bara för dig själv utan också för vår planet.

Tricket för att undgå svinn är att beräkna rätt,
vilket i och för sig inte alltid är så lätt.

Glöm bäst före-datum och istället lukta och smaka,
men det är ju självfallet annat om det handlar om en genommöglig kaka.

Juletiden är här och det är en enda stor fest,
och det är nu som vi också äter som mest.

Tyvärr bidrar mycket av denna mat till det finländska matsvinnet,
så för att motverka detta finns det några saker som man bör lägga på minnet.

Vad kan man ens göra av rester?
Vadsomhelst! De ger utlopp för otaliga efterfester.

Sätt skinkan och laxen på varsin smörgås och ät det till morgonmål,
till kvällen kan man istället slänga i sig en och annan brysselkål.

Nynnandes på de sista tonerna av Hosianna,
släng den överblivna rosollen i en pyttipanna.

Efter några dagars festligheter kommer ingen att vilja äta upp det där lutande pepparkakshuset,
så smula ner det i en tiramisu och ät i skenet från stearinljuset.

Det handlar mest om att hålla huvudet kallt och kunna använda sin fantasi,
mitt i all denna julhysteri.

Egentligen vill vi bara att ni tänker på matsvinnet som möjligen uppstår,
och kanske redan innan från överflödet avstår.

Detta rim är nu över så ni kan återgå till att julsånger tralla,
och så får vi önska en riktig god jul, och ett gott nytt år åt er alla!
 

Till våren är Svinnkampen tillbaka, då med kampanj i matbutiker och pop up-restauranger. Tagga gärna dina bästa restrecept med #svinnkampen och följ svinnkampen.fi för fakta om matsvinnet i Finland och vad du kan göra för att minimera ditt eget matsvinn.

Karin Lindroos

Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. Dessutom hittar du recept, kurser och inspiration för att minska matsvinnet. 


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

Rätter på överblivna pepparkakor, frukt och rödbetor från julfirandet finns i vår receptbank.  

 


VAD SLÄNGS?

 

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här. 


 

Här hittar du aktuella kursdatum och info om hur du gör för att boka en kurs, exempelvis till din arbetsplats.



 



 
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset