49567.jpg

Svinnkampen i Vasa

22.03.2016 kl. 09:28
Svinnkampen är ute på turné för att träffa konsumenter och prata matsvinn. I K-citymarket i Stenhaga i Vasa var diskussionerna livliga och tipsen för hur man kan trolla med ledsna grönsaker, gårdagens rester, grädden som passerat bäst före-datum och de bruna bananerna var många. Vi samlade in några konkreta tips!

 


 

Desiré och Per-Ola: "Handla lite åt gången och lita på lukt- och smaksinnet även om bäst före-datumet passerat. Köp på 30 procent, tillaga och frys in. Laga större mängder och frys in."

Annicen: "Gör en currygryta av det som börjar se ledset ut i kylskåpet och rör ner tomatkross."


Maija: "Lägg bruna bananer i frysen och gör glass av dem genom att mixa med avokado."

Torbörn: "Kolla inte bara på bäst före-datumet på mjölken och grädden, lita på sinnena."



Sofia: "Gör en matig lunchsallad av sådant som blivit över, exempelvis kokt potatis och grönsaker, och piffa upp med till exempel vinägrett, fräscha grnsaker och vad du råkar ha hemma."

Sonja: "Pizza är en bra resträtt. Lägg på ostkanter, resterna från skinkpaketet och paprika och tomater."


 

Eivor: "Blir det kött över efter middagen, tärna upp det och gör en pyttipanna nästa dag."

Ulf & Alfhild: "Den mat vi lagar en dag, värmer vi upp följande dag. Ofta lagar vi stora satser, som makaronilåda, och sätter i frysen. Det enda som blir svinn hemma hos oss är mjölk, om vi köpt lite extra ifall barnbarnen skulle hälsa på."


 

Thomas & Kalle: "Gör olika ugnslådor av rester."

Robert: "Töm grönsakslådan och gör en grönsaksgratäng i ugnen."
 



Harriet: "Handla sånt som står sig länge och köp inte mer än du behöver."

Karolina: "Pyttipanna är alltid en bra resträtt, och gratänger med pasta och grädde som bas."


Flera tips: 

"Gör en pyttipanna eller omelett på rester!"

"Gör pannkaka på youghurt som passert bäst före-datumet." 

"Frys ner, men kom också ihåg att ta det därifrån." 

"När barnen flyttade hemifrån blev det svårare att hinna äta upp brödet innan det for illa. Nu sätter jag hälften ur brödpåsen direkt i frysen."

Karin Lindroos

Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. Dessutom hittar du recept, kurser och inspiration för att minska matsvinnet. 


Beräkna rätt – minska matsvinnet!

Rätter på överblivna pepparkakor, frukt och rödbetor från julfirandet finns i vår receptbank.  

 


VAD SLÄNGS?

 

Årligen slängs bland annat: 

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Läs mer här. 


 

Här hittar du aktuella kursdatum och info om hur du gör för att boka en kurs, exempelvis till din arbetsplats.



 



 
Under kampanjtiden tolkar tre illustratörer Svinnkampens budskap. Printen trycks i limiterad upplaga. Du som deltar i en kurs, träffar oss på matmarknader och pop up-restauranger och deltar i utmaningar och tävlingar under projektes gång har chansen att lägga vantarna på ett print. Först ut är den här versionen av Johanna Högväg, Highway Design. En perfekt påminnelse att ha på köksväggen!

Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset