Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland. Projektet riktar sig till barn, föräldrar och personal. Med projektet vill vi utveckla måltiden och bespisningen på daghem och eftisar. Vi jobbar för matglädje, barnens delaktighet, en ökad grönsakskonsumtion och råvaror i säsong.

Under projektet ordnas smakskola för barnen. Barnen får bekanta sig med mat och nya smaker enligt saperemetoden. Smakskolan ingår som en del av den ordinarie verksamheten. I samband med smakskolan handleds personalen.Vi ger tips och idéer på hur man kan främja en sund, nyfiken inställning till mat och hur barnen kan involveras i måltiden och matlagningen.

Vi jobbar för en säsongsanpassad och närproducerad måltid. Tillsammans med personalen diskuterar vi bland annat upphandling, meny, pris och matsvinn. Vi erbjuder en meny med fokus på säsong och läckra grönsaksalternativ.

Föräldrarna involveras bland annat genom föreläsningar och familjematlagning för hela familjen. Under tillfällena får man råd, tips och inspiration kring barn och mat.

 

Vi jobbar med Tack för maten!

Sofia Grynngärds
Projektledare
050 517 2958
sofia (at) martha.fi
Ann-Louise Ahrenberg
Projektkoordinator
050 388 0848
ann-louise (at) martha.fi

 

   
         

 


Projektet genomförs med finansiering av Brita Maria Renlunds stiftelse och är kostnadsfritt för daghemmen.

Artiklar

56730_t.jpg

Inspirerande material för eftisar

Projektet Tack för matens eftismaterial finns nu att beställa. Läs mera »
Publicerad 21.02.2017 kl. 15:25
56610_t.jpg

Inspiration i matvardagen – en kväll för hela familjen

Välkommen på en härligt inspirerande matafton för hela familjen i Karleby! Läs mera »
Publicerad 15.02.2017 kl. 12:24
55875_t.jpg

Fortbildning för eftisledare

Kom med på fortbildning med Tack för maten! och Sydkustens landskapsförbund. Läs mera »
Publicerad 12.01.2017 kl. 09:19

Läs, lär dig mer och använd gärna vårt material!



Marthaförbundet och projektet Tack för maten! är med i kampanjen Kocka på! Kampanjen om matglädje för småbarn är ett samarbete med Svenska Yle, Folkhälsan och 4H. Läs pressmeddelandet här. 


 

 

 




Ladda ner och printa ut säsongsguiden!


Vårt inspirationspaket för daghem, läs mer och beställ. 



Eftismaterial, 10 euro + porto

  • Sex veckors mellanmålsmeny
  • Recepthäfte, A4, 20 sidor
  • Övningar för smakskola enligt saperemetoden, A5, 20 sidor
  • Mysteriepåse

För beställningar, kontakta Marika Seger på marika.seger@martha.fi eller tfn 010 279 72590 (må–to kl. 9–12).

 


På gång våren 2017

Eftisar som är med:

  • Norr om Stan, Helsingfors
  • Kvevlax eftis
  • Petsmo eftis
  • Smedsby eftis

Daghem som är med:

  • Stora Lyan, Grankulla

 




Den gemensamma måltiden ger barnen en trygg punkt i vardagen. Men den har även många andra fördelar. Projektet Tack för matens projektledare Sofia Grynngärds och informatör Karin Lindroos diskuterar vikten av att äta tillsammans.



Lyssna på Marthapodden och avsnittet Våga smaka!, där projektkoordinator Ann-Louise pratar om barn och smak och hur man uppmuntrar barnen att våga smaka på nya livsmedel.


Följ oss!

17.3.2017 9:45

Hej!

Veckoslutet är på intågande och åtminstone i Vasa regnar det idag. Vädret får mig lite sugen på att baka något och ordna en mysig frukost. Därför vill jag dela med mig av ett sconesrecept som går snabbt att svänga ihop på morgonen. Under tiden bröden är i ugnen passar det bra att skära lite frukt eller laga en smoothie som tillbehör till brödet. Recept på olika smoothie hittas här.

  

Scones toppade med ost och oregano

1 dl havreflingor

1 dl spelt- eller grahamsmjöl

1½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 tsk oregano, torkad

2 krm salt

2 dl naturell fil/yoghurt

2 msk rypsolja

Topping:

2 msk riven ost

oregano, torkad

vetemjöl

Blanda torra ingredienser i en skål. Tillsätt fil och olja och blanda till en deg. Klicka ut smeten i två delar på en plåt. Strö 1 msk riven ost och lite oregano på vardera degbiten. Strö över mjöl och platta ut degbitarna till två runda kakor. Skär snitt och nagga bröden. Grädda i mitten av ugnen 15 minuter i 225 grader.

 

Trevligt veckoslut!

/Sofia