Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland. Projektet riktar sig till barn, föräldrar och personal. Med projektet vill vi utveckla måltiden och bespisningen på daghem och eftisar. Vi jobbar för matglädje, barnens delaktighet, en ökad grönsakskonsumtion och råvaror i säsong.

Under projektet ordnas smakskola för barnen. Barnen får bekanta sig med mat och nya smaker enligt saperemetoden. Smakskolan ingår som en del av den ordinarie verksamheten. I samband med smakskolan handleds personalen.Vi ger tips och idéer på hur man kan främja en sund, nyfiken inställning till mat och hur barnen kan involveras i måltiden och matlagningen.

Vi jobbar för en säsongsanpassad och närproducerad måltid. Tillsammans med personalen diskuterar vi bland annat upphandling, meny, pris och matsvinn. Vi erbjuder en meny med fokus på säsong och läckra grönsaksalternativ.

Föräldrarna involveras bland annat genom föreläsningar och familjematlagning för hela familjen. Under tillfällena får man råd, tips och inspiration kring barn och mat.

 

Vi jobbar med Tack för maten!

Ann-Louise Ahrenberg
Projektkoordinator
050 388 0848
ann-louise (at) martha.fi

Sofia Grynngärds
Projektledare
050 517 2958
sofia (at) martha.fi

 

Projektet genomförs med finansiering av Brita Maria Renlunds stiftelse och är kostnadsfritt för daghemmen.

Artiklar

61226_t.jpg

Fortbildning för dagis och eftis

Boka in en fortbildning med projektet Tack för maten! och lär er mera om att skapa matglädje på daghem och eftisar! Läs mera »
22.11.2017 kl. 13:34
60539_t.jpg

Sköna böna, snärtiga ärta

"Sköna böna, snärtiga ärta" är Ungmarthas och projektet Tack för maten!s växtproteinmaterial riktat till barn och unga. Läs mera »
10.10.2017 kl. 13:31
56730_t.jpg

Inspirerande material för eftisar

Projektet Tack för matens eftismaterial finns nu att beställa. Läs mera »
21.02.2017 kl. 15:25

Läs, lär dig mer och använd gärna vårt material!


"Sköna böna, snärtiga ärta" är Ungmarthas och projektet Tack för maten!s växtproteinmaterial riktat till barn och unga. Den 16-sidiga broschyren lyfter spännande fakta om baljväxter, enkla recept, sinnesövningar och pyssel som man kan göra med barn hemma eller på daghem, i skolan, på klubbar eller eftis. Materialet kan läsas på issuu.com/marthaforbundet. Broschyren kan beställas till daghem, eftisar och övrig barnverksamhet. Beställ broschyren genom att meddela önskad mängd och postadress till ung@martha.fi. 



Marthaförbundet och projektet Tack för maten! är med i kampanjen Kocka på! Kampanjen om matglädje för småbarn är ett samarbete med Svenska Yle, Folkhälsan och 4H. Läs pressmeddelandet här. 





Ladda ner och printa ut säsongsguiden!


Vårt inspirationspaket för daghem, läs mer och beställ. 



Eftismaterial, 10 euro + porto

  • Sex veckors mellanmålsmeny
  • Recepthäfte, A4, 20 sidor
  • Övningar för smakskola enligt saperemetoden, A5, 20 sidor
  • Mysteriepåse

För beställningar, kontakta Marika Seger på marika.seger@martha.fi eller tfn 010 279 72590 (må–to kl. 9–12).

 


På gång hösten 2017

Eftisar som är med:

  • Solf eftis, Korsholm
  • Karperö eftis, Korsholm
  • Folkhälsans svenska eftis  i Lahtis, Lahtis
  • Fokhälsans eftis i Hyvinge, Hyvinge

Daghem som är med:

  • Svenska daghemmet i Lahtis, Lahtis
  • Hyvinge daghem, Hyvinge

 




Den gemensamma måltiden ger barnen en trygg punkt i vardagen. Men den har även många andra fördelar. Projektet Tack för matens projektledare Sofia Grynngärds och informatör Karin Lindroos diskuterar vikten av att äta tillsammans.



Lyssna på Marthapodden och avsnittet Våga smaka!, där projektkoordinator Ann-Louise pratar om barn och smak och hur man uppmuntrar barnen att våga smaka på nya livsmedel.


Följ oss!

28.11.2017 14:21

Juletiden knackar på dörren och någon av er är kanske extra sugna på att inleda glöggsäsongen. Så varför inte testa att laga egen glögg tillsammans med barnen inför lillajul, både enkelt och gott!

Här är två recept:

Äppelglögg

Bärglögg

... eller ta helt enkelt en juice eller saft ni gillar och tillsätt exempelvis kanelstång, hel nejlika och en bit ingefära. Hetta upp glöggen och låt dra en stund för mera smak.

Om ni är sugna på att baka kan jag varmt rekommendera bostonkaka med saffran och pepparkaksgitterbuggar.

 

På fredagen kan ni också öppna första luckan i Ungmarthas julkalender som i år bjuder på traditionella läckerheter, pyssel och lekar varje dag fram till julafton på facebook samt ung.martha.fi

/Sofia


Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset