56730.jpg

Inspirerande material för eftisar

21.02.2017 kl. 15:25
Projektet Tack för matens eftismaterial finns nu att beställa.

I materialet för eftisar ingår en meny och recept med näringsrika och varierande mellanmål med fokus på grönsaker frukt och bär i säsong. Menyn ger barnen en stor valmöjlighet som kan bidra till att de vågar testa nya smaker och livsmedel. I materialpaketet ingår även ett häfte med sinnesövningar utgående från saperemetoden, som inspirerar barnen att smaka på nya livsmedel. Övningarna kan knytas samman med mellanmålet och därmed skapa en bra helhet.

Eftismaterialet kostar 10 euro + postkostnader. Mappen med material innehåller: 

 • Sex veckors mellanmålsmeny
 • Recepthäfte, A4, 20 sidor
 • Övningar för smakskola enligt saperemetoden, A5, 20 sidor
 • Mysteriepåse

Frågor om materialet kan riktas till Sofia Grynngärds, projektledare Tack för maten!, sofia@martha.fi. För beställningar, kontakta Marika Danielsson, marika@martha.fi eller tfn 010 279 7250 (må–to kl. 9–12).

Nedan kan du bläddra i några sidor av recepthäftet som ingår i materialet. 

Powered by
Publish for Free
Karin Lindroos

Läs, lär dig mer och använd gärna vårt material!


"Sköna böna, snärtiga ärta" är Ungmarthas och projektet Tack för maten!s växtproteinmaterial riktat till barn och unga. Den 16-sidiga broschyren lyfter spännande fakta om baljväxter, enkla recept, sinnesövningar och pyssel som man kan göra med barn hemma eller på daghem, i skolan, på klubbar eller eftis. Materialet kan läsas på issuu.com/marthaforbundet. Broschyren kan beställas till daghem, eftisar och övrig barnverksamhet. Beställ broschyren genom att meddela önskad mängd och postadress till ung@martha.fi. Marthaförbundet och projektet Tack för maten! är med i kampanjen Kocka på! Kampanjen om matglädje för småbarn är ett samarbete med Svenska Yle, Folkhälsan och 4H. Läs pressmeddelandet här. 

Ladda ner och printa ut säsongsguiden!


Vårt inspirationspaket för daghem, läs mer och beställ. Eftismaterial, 10 euro + porto

 • Sex veckors mellanmålsmeny
 • Recepthäfte, A4, 20 sidor
 • Övningar för smakskola enligt saperemetoden, A5, 20 sidor
 • Mysteriepåse

För beställningar, kontakta Marika Seger på marika.seger@martha.fi eller tfn 010 279 72590 (må–to kl. 9–12).

 


På gång hösten 2017

Eftisar som är med:

 • Solf eftis, Korsholm
 • Karperö eftis, Korsholm
 • Folkhälsans svenska eftis  i Lahtis, Lahtis
 • Fokhälsans eftis i Hyvinge, Hyvinge

Daghem som är med:

 • Svenska daghemmet i Lahtis, Lahtis
 • Hyvinge daghem, Hyvinge

 
Den gemensamma måltiden ger barnen en trygg punkt i vardagen. Men den har även många andra fördelar. Projektet Tack för matens projektledare Sofia Grynngärds och informatör Karin Lindroos diskuterar vikten av att äta tillsammans.Lyssna på Marthapodden och avsnittet Våga smaka!, där projektkoordinator Ann-Louise pratar om barn och smak och hur man uppmuntrar barnen att våga smaka på nya livsmedel.


Följ oss!

13.11.2017 15:30

Det hart varit en del tal om "vegebarn" i medierna på sista tiden. Bland annat har Helsingfors stad gått in för att börja servera veganmat på sina daghem från och med nästa år för de barn som är veganer. 

På Ateria-mässan som är ett fortbildningstillfälle för kökspersonal fick man höra att veganer eller vegetarianer är det nya "normala" och så småningom kommer att finnas barn som inte ätit kött alls under sitt liv. Kanske det redan finns, men i mycket större grad. 

En del av er kanske funderar på att hur klarar sig ett barn på vegetarisk kost.  Allmänt kan man säga att man inte bara kan lämna bort proteiner från djurriket utan att ersätta det med proteiner från växtriket. Den striktaste är vegankosten och då lämnas alla livsmedel som härstammar från djurriket bort.

Detta är den kosten som kräver mest av den som serverar och det är viktigt att läsa sig på om de olika näringsämnena och hur man tillgodoser behovet hos växande barn (och vuxna).  På svenska Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa mer om vegetarisk kost för barn.

Ann-Louise


Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
Medelhavsgatan 14 C
00220 Helsingfors

Telefon 010 279 7250
E-post fornamn.efternamn@martha.fi


Tillverkad i Finland med   av Webbhuset