Röda soppan till jul

Artikel

Ingredienser

4 portioner

  • 4 potatisar
  • 400 g rödbeta
  • en liten bit rotselleri
  • 2 gula lökar
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 liter hönsbuljong
  • 1 dl grädde
  • En klick smetana och ev. fräst svamp, baconstrimlor eller hackad gräslök.

Anvisningar

Skala och skiva potatis, rödbeta, rotselleri och lök. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt potatis, rödbeta, salt, peppar och buljong. Låt soppan koka ca 15 min. Sila och spara buljongen. Mixa grönsakerna till puré med hälften av buljongen. Häll tillbaka purén i kastrullen och späd med resterande buljong och grädden. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan och servera med något av tillbehören. Soppan passar utmärkt som förrätssoppa i juletid eller lätt middag efter frossandet av den mäktiga julmaten.