Blinier

Artikel

Ingredienser

25 stycken

  • 10 g jäst
  • 1 ½ dl ljummen mjölk
  • 1 dl mineralvatten
  • 1 ½ dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl gräddfil
  • 1 ägg
  • 1 krm salt

Anvisningar

Rör ut jästen i mjölken. Vispa i mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät. Låt den jäsa övertäckt cirka 1 timme i rumstemperatur. Vispa äggvitan hård. Blanda försiktigt ner den i smeten. Grädda i plättlagg. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit pösig. Det finns också speciella blinipannor som är cirka 13 cm i diameter.

Tillbehör: Lakrom, löjrom och sikrom, hackad rödlök, smetana. Lägg upp tillbehören i skilda skålar och servera till blinierna.