Tomat- och ansjovispaj

Artikel

Ingredienser

Deg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • ½ dl rypsolja
  • ½ dl kallt vatten

Fyllning:

  • 4 lökar rypsolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 125 g ansjovisfiléer
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1–2 msk ansjovisspad
  • 2 tsk oregano
  • ½ krm svartpeppar
  • 1–2 dl riven lagrad ost

Anvisningar

Blanda fettet och mjölet med fingertopparna. Tillsätt vatten och knåda till en jämn deg. Låt degen stelna i kylskåpet, medan fyllningen tillreds. Skär löken i strimlor. Stek den mjuk och guldgul i olja. Låt svalna. Blanda äggen med mjölken och smaksätt den med ansjovisspadet, oregano och svartpeppar. Värm ugnen till 225 grader. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och fyll skalet med löken. Häll på tomatkrosset och bred ut ansjovisfiléerna. Häll över äggmjölken. Strö över riven ost. Grädda pajen ca 30 minuter.

 

 

Nyheter

57325_t.jpg

Webbsida till föreningen eller kretsen?

Önskar ni en egen webbsida? Läs vidare och hör av er!Läs mera »
Publicerad igår kl. 13:51
57307_t.jpg

Finlands svenska Marthaförbund efterlyser medvetna beslutsfattare

Inför kommunalvalet i april vill vi lyfta några frågor som vi ser som viktiga för vårt samhälle i dag. Därför frågar vi: Är du den marthakandidat som vill och vågar skapa en bättre kommun, en skolmåltid i taget?Läs mera »
Publicerad 21.03.2017 kl. 14:42
57285_t.jpg

Konst som får is att smälta

Tanja Is skapar i textil, målar och tecknar. Hennes färgstarka broderade korsstygnstavla med sloganen ”En bättre värld, en vardag i taget” drar ögonen till sig. Läs mera »
Publicerad 20.03.2017 kl. 16:17
57185_t.jpg

Marthor – vi vill veta vad ni gör!

Registrera er frivilliginsats. Läs mera »
Publicerad 15.03.2017 kl. 11:50
57009_t.jpg

Sy en fruktpåse

De engångspåsar vi använder när vi köper frukt och grönt är ett miljöproblem inom EU. Miljarder plastpåsar slutar som skräp i naturen varje år och stör djurlivet samt sprider gifter. Beslut har fattats om att fasa ut engångsplatspåsarna inom EU:s medlemsländer. Läs mera »
Publicerad 07.03.2017 kl. 11:16
56908_t.jpg

Sluta mata avfallskärlen

15 smartha tips för att minska mängden hushållsavfall. Läs mera »
Publicerad 02.03.2017 kl. 11:34
56730_t.jpg

Inspirerande material för eftisar

Projektet Tack för matens eftismaterial finns nu att beställa. Läs mera »
Publicerad 21.02.2017 kl. 15:25

Evenemang

29.03
Marthaförbundets FAMILJEKOMPET, kurs i Pargas Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som hela familjen gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspe
03.04
Marthaförbundets FAMILJEKOMPET, kurs i Pargas Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som hela familjen gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspe
05.04
Familjekompet, kurshelhet i Helsingfors Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som hela familjen gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur en barnfamiljs persp
10.04
Marthaförbundets FAMILJEKOMPET, kurs i Pargas Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som hela familjen gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspe
12.04
Familjekompet, kurshelhet i Helsingfors Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som hela familjen gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur en barnfamiljs persp
19.04
Familjekompet, kurshelhet i Helsingfors Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som hela familjen gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur en barnfamiljs persp

Råd & tips

Text

I regel räcker det med att vädra alla yllekläder en gång per år då vädret är kallt. Det skall gärna vara -5 grader eller kallare, då behöver kläderna inte vara ute så många timmar. Det räcker med 2–3 timmar då det är kallare än -5 grader.

Det är i regel vettigare att oftare, t.ex varje vecka, vädra sina ylle- och andra tjockare plagg som inte kommer intill huden vid användning. Onödig tvätt sliter och tär på klädernas form och materialet.

Det räcker att en gång per år tömma, dammsuga och torka ur sina lådor och skåp. Häng gärna upp kläderna ute om du har möjlighet till det. Då får man bort eventuellt damm och samtigt koll på att det inte gömmer sig mal i kläderna.

Hittar man mal skall alla skåp som innehåller ylle tömmas och rengöras. D.v.s kläderna förs ut under tiden skåpet dammsugs och torkas av med vatten + ättika. Ta 5 msk ättika per liter vatten.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Familjekompet 2017

Familjekompet (kompet = kost, miljö, pengar) stärker småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter samt främjar deras välmående i vardagen. 

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen i Svenskfinland i att utveckla måltiden och bespisningsverksamheten.

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Karin Lindroos, informatör

Karin Lindroos arbetar bland annat med webb och sociala medier på Marthaförbundet. Önskar er förening eller krets beställa en egen webbsida? Läs mer här och hör av er till Karin så fixar det sig. 

Solveig Backström, hushållsrådgivare

Solveig Backström arbetar med projektet Familjekompet som stärker 
småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter i vardagen genom kurser och föreläsningar. 

Läs mer om projektet och häng med på kurs. 

 

Mia Wägar, ekonomirådgivare från och med april 2017 

"Vi måste börja våga prata högt om pengar och göra klart för oss vad pengar innebär för oss själva, för våra relationer, i arbetssammanhang. Speciellt bland unga pratar man inte pengar, men också äldre generationer lever med tanken att det är fult att prata pengar."

Läs mer om Mia Wägar. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

57285_t.jpg

Konst som får is att smälta

Tanja Is skapar i textil, målar och tecknar. Hennes färgstarka broderade korsstygnstavla med sloganen ”En bättre värld, en vardag i taget” drar ögonen till sig.
Publicerad 20.03.2017 kl. 16:17
56444_t.jpg

Nytt nummer av Martha ute nu

Nu finns ett nytt, fullmatat nummer av Martha att läsa.
Publicerad 13.02.2017 kl. 08:03

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer