Tomat- och ansjovispaj

Artikel

Ingredienser

Deg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • ½ dl rypsolja
  • ½ dl kallt vatten

Fyllning:

  • 4 lökar rypsolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 125 g ansjovisfiléer
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1–2 msk ansjovisspad
  • 2 tsk oregano
  • ½ krm svartpeppar
  • 1–2 dl riven lagrad ost

Anvisningar

Blanda fettet och mjölet med fingertopparna. Tillsätt vatten och knåda till en jämn deg. Låt degen stelna i kylskåpet, medan fyllningen tillreds. Skär löken i strimlor. Stek den mjuk och guldgul i olja. Låt svalna. Blanda äggen med mjölken och smaksätt den med ansjovisspadet, oregano och svartpeppar. Värm ugnen till 225 grader. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och fyll skalet med löken. Häll på tomatkrosset och bred ut ansjovisfiléerna. Häll över äggmjölken. Strö över riven ost. Grädda pajen ca 30 minuter.