Gelétårta med vaniljkräm & bär el. frukt

Artikel

Ingredienser

12–14 bitar

Sockerkaka

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 4–6 msk hett vatten
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver vaniljsocker

Anvisningar

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt under tiden det heta vattnet litet i sänder.
  2. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i smeten. Rör försiktigt om.
  3. Slå massan i smord och brödbeströdd form.
  4. Grädda ca 50 minuter i 175 grader varm ugn.

Vaniljkräm

  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 1 ½ msk potatismjöl eller 2 msk maizena
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  1. Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull, inte aluminium som kan ge en gråaktig missfärgning.
  2. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.
  3. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret. Med potatismjöl används krämen nygjord, med majsena kan den göras en dag i förväg. OBS! du kan också använda vispbar vaniljsås, som vispas upp till hårt skum. Garnering: bär eller frukt, färsk eller konserverad t.ex jordgubbar, persikor, körsbär mm
  4. Dela den kalla sockerkakan i 2 eller 3 bottnar. Lägg ihop bottnarna med krämen emellan.
  5. Dekorera tårtan med bär eller frukt.

Gelé till tårtor

  • 2 dl vatten
  • 1 dl gelésocker
  1. Koka upp vattnet och rör ned gelésockret.
  2. Rör om tills sockret smälter och lagen blir klar.
  3. Lyft kastrullen från spisen och låt svalna 2–4 minuter.
  4. Bred gelén med hjälp av sked på bären eller frukten, först tunt och sedan tjockare. Vid behov får du gelén flytande på nytt genom att värma lösningen.