Provencalsk linspaj

Artikel

Ingredienser

  • 100 g margarin eller smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl hackade örter, t.ex. timjan, persilja, oregano
  • 2–3 msk vatten

Fyllning:

  • 10 soltorkade tomater
  • ½ dl olja
  • 1 msk vinäger
  • ½ tsk salt
  • 3 dl små linser, kokta (ca 1 ½ dl okokta)
  • 1 burk (250 g) färskost
  • 1–2 avokador
  • ½ dl solroskärnor, rostade

Anvisningar

Hacka samman matfett, mjöl och örter, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Grädda i 225°C, ca 15 min. Låt kallna. Koka de soltorkade tomaterna mjuka i lite vatten i en kastrull ca 8 min. Strimla tomaterna och blanda med olja, vinäger och salt. Vänd i linserna. Fördela färskosten i pajskalet och strö över linserna. Skala, kärna ur och skiva avokadorna. Garnera pajen med avokadoskivor och rostade solroskärnor.