Fiskbuljong

Artikel

Att koka en egen buljong är inte svårt, men tar lite tid. Det lönar sig att koka smaken ur ben från både fisk, fågel och kött. Här är ett recept på fiskbuljong som går lite snabbare att göra än köttbuljong. Fiskbuljongen med ben skall inte koka mer är ca 20 minuter eftersom den annars blir besk.

Ingredienser

  • 1 kg fiskskrov eller fiskrens som huvud, fenor, utan gälar. Till buljong används ljusa fisksorter, inte gärna fet fisk som sill och strömming
  • 2 l vatten
  • 1–2 tsk salt 
  • 1 l vatten
  • ½ morot (som ger söt smak)
  • ½–1 gul lök
  • 1–2 persiljekvistar
  • vitpepparkorn

Anvisningar

  1. Lägg sköljda fiskskrov i en kastrull, häll på vattnet och koka upp. Om grumligheter flyter upp, så skumma.
  2. Hacka grovt löken, skala moroten. Tillsätt dem och resten av ingredienserna och koka kraftigt utan lock i 20 minuter.
  3. Vill man koncentrera smaken, sila bort fiskrenset (och grönsakerna), och koka ytterligare, så att vätskan "krymper", dvs. reducerar och smaken blir mera koncentrerad.