Marthabakelsen Alli

Artikel
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Strösocker och kanel till smörpappret

Fyllning:

  • 4 stora syrliga äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 dl muscovadosocker
  • Cirka 1 dl vatten

Anvisningar

Fyllningen: Skala och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull med vatten och smaksätt med kanel och kardemumma. Rör om och låt äpplena sjuda på svag värme i ungefär 15 minuter eller tills äpplena börjar vara mjuka. Blanda i sockret och rör om ytterligare någon minut. Låt fyllningen svalna. Tag cirka 1/2 dl av äppeltärningarna åt sidan för dekoration och purea resten med en stavmixer.

Äppeldekoration: Sätt ugnen å 160 grader. Skär lövtunna skivor av ett äpple och lägg på ett bakplåtspapper. Strö över lite socker och torka äppelskivorna i ugnen i 20–25 minuter eller tills de fått lite färg. Låt svalna.

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjöl och bakpulver och rör tills smeten är jämn och klimpfri. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och bred ut äggsmeten så att den blir ungefär 25 x 30 cm och jämn i kanterna. Grädda i 225 graders ugn i cirka 6 miniter eller tills kakan fått fin färg. Strö ett tunt lager socker och kanel på ett smörpapper och stjälp upp den färdiga kakan ovanpå. Dra av bakplåtspappret som kakan bakades på och bred genast fyllningen över ytan. Rulla från långsidan ihop till en spänd rulle och låt svalna i smörpappret. Skär rullen i 8–10 bitar och lägg bitarna med snittytan upp på ett serveringsfat. Vispa grädden tjock och spritsa en klick på varje tårtbit, sätt en klick av äppelröran ovanpå och dekorera med äppelchipset, florsocker och myntablad.