Kålpirog

Artikel

Deg

  • ½ l mjölk
  •  25 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g smör
  • 500 g fullkornsspeltmjöl
  • Ca 500 g vetemjöl (gärna ekovete)

Fyllning

  • 1 kg finstrimlad vitkål
  • 50 g smör eller några matskedar rypsolja
  • Salt
  • 1 msk sirap

1. Gör en vanlig jäsdeg. Det skall bli en mjuk deg, så tillsätt smöret sist. Degen behöver inte jäsa utan bakas ut med en gång.
2. Strimla vitkålen och fräs den i matfettet. Tillsätt sirap och lite salt.
3. Låt kålstrimlorna småputtra på svag värme under lock, späd eventuellt med vatten.
4. Kavla två plattor av degen, lägg den ena på en plåt med papper på. Bred fyllning på den ena plattan och sätt på den andra plattan som lock.
5. Stäng kanterna med hjälp av en gaffel. Pensla med ett uppvispat ägg. Nagga med en gaffel före gräddning.
6. Grädda i 200 grader i en ½ timme.

Du kan också baka en stor pirog på långpanna och frysa ner i bitar för kommande behov eller baka många små piroger.  Pirogen smakar bra och behåller också sin konsistens efter att ha varit djupfryst. Små piroger gräddas i 225 grader i 10–15 minuter. Gott som kvällsmål!