Ängamat

Artikel
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 knippe morötter
  • ½ knippe färsklök
  • 1 liten kappa ärter
  • 1 libstickakvist
  • Några persiljekvistar
  • 8–9 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl gräddmjölk (2 dl mjölk + 2 dl grädde)
  • 2 msk smör

Stor kappa: 5 liter/ 3,5 kg
Liten kappa: 2 liter/ 1,5 kg

Ansa grönsakerna. Skär i mindre bitar. Koka upp vatten, tillsätt persiljekvistar och libstickakvisten, morötter, blomkål, lök och till sist ärtorna. Koka nätt och jämnt mjukt i spad som täcker precis. Tillsätt gräddmjölken men lämna en skvätt till redningen. Blanda mjölet med 1 dl vätska (mjölk). Avrunda med en klick smör, smaka av och klipp över rejält av persilja. Plocka bort de smakgivande kryddstjälkarna före serveringen.

Prisuträkning: 6 portioner, 1,27 euro per portion