Celybakelsen / Lingon- och tjunuskibakelser

Artikel

8–10 st

  • 125 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 3 dl speltsikt
  • 2 msk socker
  • 2 msk iskallt vatten

Tjinuskifyllning

  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 100 g smör

Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl, socker och vatten. Tryck ut i små pajformar. Låt stå i kylen ungefär 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga och grädda pajskalen cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut från formarna och låt svalna.

Lägg grädde, sirap och socker i en kastrull och låt koka i 10–15 minuter. Testa om smeten är färdig genom att droppa lite i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Ta av kastrullen från plattan, rör ner smör i tärningar och låt tjinuskin svalna.

Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt (kan förvaras i kylskåp till servering). Garnera bakelserna med lingon före servering.