Ugnsbakad gös

Artikel

med kantarellstuvning, dillpeso och nypotatis

4 portioner

  • 650 g gösfilé
  • Salt, peppar
  • 1/2 liter kantareller
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2, 5 dl grädde
  • 1/2 dl skorpsmulor
  • 1/2 dl klippt dill
  • Salt, svartpeppar

Dillpesto

  • 3 dl hackad dill
  • 1 dl persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl rostade solrosfrön
  • 2,5 dl rypsolja
  • 1 dl inhemsk lagrad ost

Dillpesto: Mixa dill, persilja och en krossad vitlöksklyfta med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt solrosfröna. Häll i oljan i en tunn stråle så att det blir en ljusgrön pesto, blanda i riven ost. Smaka av med salt och svartpeppar.

Låt svampen fräsa tills den egna vätskan kokat in. Tillsätt smöret och låt puttra ytterligare några minuter under omrörning. Blanda i mjöl och rör om. Tillsätt grädde och låt allt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Blanda i skorpsmulor och klippt dill.

Lägg gösfiléerna i en smord ugnsform och salta och peppra. Fördela svampstuvningen jämnt ovanpå och sätt i en 180 graders ugn i cirka 10 minuter.

Servera den färdiga fisken med dillpesto och nypotatis och en fräsch tomatsallad.