Borsjtj

Artikel

6 portioner

500 g rödbeta
200 g morot
2 små gula lökar
3 vitlöksklyftor
500 g vitkål
3 msk rybsolja
3 msk tomatpuré
2 msk rödvinsvinäger
Cirka 1,3 liter vatten
1–2 buljongtärningar (vegetariska)
5 svartpepparkorn
2 lagerblad
3 inlagda rödbetor + spad
Smetana till servering

Skala rotsakerna och löken. Strimla kålen. Skiva löken och vitlöken. Strimla rotsakerna. Hetta upp oljan i en stor kastrull, Fräs kål, lök och rotsaker en stund, tillsätt vätska så att det nätt och jämnt täcker. Låt badda i 10 minuter och tillsätt kryddor, vinäger, buljong och tomatpuré. Justera vätskemängden. Låt koka sakta under lock i 45 minuter. Tillsätt strimlad inlagd rödbeta och eventuellt spad. Kontrollera smaken och servera med en klick smetana.