Bäroffee

Artikel

8–10 portioner
300 g digestivekex
150 g smör
1 burk kondenserad mjölk
2 dl grädde eller 1 dl grädde
och 100 g kvarg
1 l bär (exempelvis vinbär, krusbär, hallon)

Börja med att koka kinuski av den kondenserade mjölken. Ta
bort etiketten och lägg burken i en kastrull. Koka två timmar. Fyll
på med vatten så att burken hela tiden är under vatten, annars kan den explodera. Kör kexen till smulor i en matberedare.
Smält smöret. Blanda ihop och tryck ut i en form med löstagbar
kant (24 cm i diameter). Ställ i kylskåpet i 15 minuter för att stelna. Vispa grädden. Blanda i kvargen (om du använder kvarg). Bred ut den kokta kondenserade mjölken på bottnen. Bred grädden på kakan. Toppa med bär. Servera.

Tips! Du kan även koka kinuski av kondenserad mjölk i mikrovågsugn. Det går betydligt snabbare, men kinuskin får inte samma mörka färg. Häll då över mjölken i en stor skål och koka i mikron i 7–10 minuter. Rör om med jämna mellanrum och vakta noggrant så kinuskin inte kokar över.