Nässelvåfflor

Artikel

6 dl mjölk
3 ägg
1 dl förvälld nässla
4 dl speltmjöl
½ tsk salt
½ dl smält smör

Krama ur den förvällda nässlan. Hacka den riktigt fin på skärbräde eller mixa med stavmixer tillsammans med en skvätt mjölk. Vispa samman samtliga ingredienser till en smet. Låt svälla i rumstemperatur ½ timme. Plocka fram våffeljärn och smör för stekning. Hetta upp järnet och smöret, ös i med 1 dl smet och stek våfflorna gyllenebruna. Servera med en grönsallad där vilt och tamt samsas.

 

 

Nyheter

59482_t.jpg

Arrangera en klädbytardag!

Vill er förening, krets eller ert distrikt arrangera en klädbytardag den 18 november? Vi har tre förslag på hur ni kan gå tillväga.Läs mera »
Publicerad 14.08.2017 kl. 15:35
59370_t.jpg

Ekonomitips för dig som flyttar hemifrån

Är det här hösten du flyttar hemifrån? Ekonomirådgivare Mia Wägar har samlat de bästa ekonomitipsen och råden inför flytten. Läs mera »
Publicerad 14.08.2017 kl. 14:52
59400_t.jpg

Monika Mäkelä ny ekonomichef på Marthaförbundet

Ekonomie magister Monika Mäkelä blir ny ekonomichef för Marthaförbundet. Nuvarande ekonomichefen Annéa Forss avgår med pension efter 38 år i tjänsten.Läs mera »
Publicerad 09.08.2017 kl. 09:30
59293_t.jpg

Fira Martha

Marthas namnsdag den 26.7 firas på bästa sätt med en marthabakelse till kaffet. Läs mera »
Publicerad 18.07.2017 kl. 16:38
59077_t.jpg

Planering + Avkoppling – Stress = Lyckad semester

Det är semestertider. En tid på året då vi förhoppningsvis har möjligheten att koppla av och ladda batterierna inför hösten. Men också en tid som ofta är laddad med stora förväntningar och stress inför dem. Förväntningar inkluderar ofta pengar och konsumtion. Hur ska vi maximerar chanserna för att vår semester ska blir så lyckad som möjligt?Läs mera »
Publicerad 21.06.2017 kl. 14:38
58840_t.jpg

Jenni Haapala ny kursledare på Marthaförbundet

Från och med hösten förstärks Marthaförbundets hushållsteam med en kursledare. Jenni Haapala, ämneslärare i huslig ekonomi och hälsolärare, kommer att jobba med kurser i matlagning och vardagshantering främst inom projektet Hantera vardagen. Läs mera »
Publicerad 09.06.2017 kl. 17:00
58773_t.jpg

Nytt poddavsnitt!

Hur hanterar vi osynliga pengar på bästa sätt? Och varför lönar det sig att prata pengar med kollegerna? Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia Wägar brinner för vardagsekonomi – för den ger möjligheter! Läs mera »
Publicerad 07.06.2017 kl. 11:36

Evenemang

08.09
Slättens Mat och mystik
12.09
Väck barnens nyfikenhet för mat Fortbildning för daghemspersonal.
12.09
Naturkosmetik Kom med och gör dina egna hudvårdsprodukter!
13.09
Inspirerande mellanmål och mat med alla sinnen Fortbildning för eftisledare.
13.09
Till svampskogs!
13.09
Inspiration i matvardagen En kväll för hela familjen på Ålands hotell- och restaurangskola.

Råd & tips

Text

Marthakassen har en fiffig origamibotten och klassiska plastpåshandtag. Ju bredare ben jeansen har, desto större kasse blir det. Måtten på skissen är riktgivande.

Du behöver

1 par avlagda jeans
Sax 
Symaskin
Måttband
Knappnålar

Använd symaskinsnål nr 90 eller 100 när du syr i jeanstyg. Ladda ner skissen på kassen här. 

GÖR SÅ HÄR

1. Klipp av benen på ett par jeans nedanför grensömmen. Klipp lös benens fållar.

2. Klipp upp längs den enkla bensömmen. Vik upp och placera tygstycken räta mot räta och sy ihop till ett bredare rör. Sicksacka sömmarna och vänd rätsidan ut (bild 1).

3. Vänd röret så den nya sömmen löper i mitten och de dekorativa sömmarna vid sidorna (bild 2). Sy ihop nedre kortändan (aviga mot aviga) och sicksacka bottensömmen.

4. Vänd röret igen så den dekorativa sömmen löper längs mitten, vänd upp botten i en salmiakform (bild 3). Vik upp en flik från salmiakens nedre kant (bild 4), och vik ner en flik från salmiakens övre kant (bild 5). Nåla fast flikarnas hörn omlott i en kvadratform, nåla ändå genom röret och bottensömmen (bild 6).

5. Sy en kvadrat i väskans botten (bild 7), sy två varv på samma ställe så blir det stadigt. Bild 8 visar insidan av bottnen.

6. Klipp kassens handtag enligt skissen. Anpassa måtten till ditt material.

7. Fålla handtagens sidor genom att vika en smal fåll (0,5 + 0,5 cm) mot kassens avigsida och sy på en stickning. Sicksacka sträckan mellan handtagen, vik 0,5 cm mot kassens rätsida och pressa (bild 9).

8. Klipp isär benfållarna till två remsor, placera en remsa ovanpå den sicksackade linjen mellan handtagen och sy fast från rätsidan (bild 10), en söm längs varje kant. Gör likadant på andra sidan.

9. Placera handtagens kortsidor mot varandra (bild 11–12), räta mot räta. Vik ena handtaget dubbelt (bild 13), vik det andra över (bild 14), sy längs kortsidan, sicksacka.

10. Vänd handtagen rätt (bild 15) och sy en stickning 1 cm från sömnadslinjen så göms sömsmånen. Kassen är klar.

Tips: Vill du dekorera kassen med t.ex. Marthahjärtat, gör detta före du börjar sy ihop kassen.

Tips: Istället för fållremsor kan du använda snedlist, läderband eller andra dekorativa band att kanta väskans handtag med.

Tips: Spara alla fickor, linningar, dekorativa sömmar och andra detaljer från jeansen, du behöver dem för att göra Marthaförklädet.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post mia-maja.wagar(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Familjekompet 2017

Familjekompet (kompet = kost, miljö, pengar) stärker småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter samt främjar deras välmående i vardagen. 

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen i Svenskfinland i att utveckla måltiden och bespisningsverksamheten.

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Karin Lindroos, informatör

Karin Lindroos arbetar bland annat med webb och sociala medier på Marthaförbundet. Önskar er förening eller krets beställa en egen webbsida? Läs mer här och hör av er till Karin så fixar det sig. 

Solveig Backström, hushållsrådgivare

Solveig Backström arbetar med projektet Familjekompet som stärker 
småbarnsfamiljers kunskap och färdigheter i vardagen genom kurser och föreläsningar. 

Läs mer om projektet och häng med på kurs. 

 

Mia-Maja Wägar, ekonomirådgivare

"Vi måste börja våga prata högt om pengar och göra klart för oss vad pengar innebär för oss själva, för våra relationer, i arbetssammanhang. Speciellt bland unga pratar man inte pengar, men också äldre generationer lever med tanken att det är fult att prata pengar."

Läs mer om Mia-Maja Wägar. 

 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

58529_t.jpg

En rörelse i tiden

Marthaförbundets vårmöte i Kristinestad blev en otrolig upplevelse, en helhet som i alla detaljer förstärkte den gemenskap och det engagemang som Martha står för.
Publicerad 23.05.2017 kl. 08:11
58528_t.jpg

Hållbart hjärta

”Vi älskar varandra. Vi gör faktiskt det, men vi längtar inte, vi attraheras inte… Det är liksom inte dåligt, men dött.”
Publicerad 23.05.2017 kl. 08:10

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer