Camilla Komonen om trygghet i vardagen – och i krisen

Camilla Komonen om trygghet i vardagen – och i krisen

Vad betyder det egentligen att vara förberedd? Handlar det om att ha konserver i skafferiet och vatten i dunkar – eller om något mer? Marthaförbundets verksamhetsledare Camilla Komonen sammanfattar seminariet "Beredskap och resiliens i Norden".

Jag hade det stora nöjet att delta i en av paneldiskussionerna på seminariet "Beredskap och resiliens i Norden" som ordnades i samband med Finlands och Ålands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2025. Temat var "Min roll i ett resilient samhälle" och det blev ett inspirerande samtal om hur både individer och civilsamhällets aktörer spelar avgörande roller när samhället ställs inför utmaningar. 

Jag deltog tillsammans med representanter från bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Sverige, Funktionsrättsforum rf och Finlands Röda Kors. Och en sak stod klart: I ett resilient samhälle behövs alla. Att Marthaförbundet fanns med i diskussionen kändes självklart – och viktigt. Vi står med ena benet i hushållet och det andra i samhället. Vi finns mitt i vardagen, där beredskapsarbetet faktiskt börjar.

Marthaförbundets verksamhetsledare Camilla Komonen deltog i diskussionen "Min roll i ett resilient samhälle"


Beredskap är så mycket mer än checklistor och krispaket. Det handlar om kunskap, handlingskraft och samarbete. Om att kunna ta ansvar – för sig själv och för andra. Vi på Marthaförbundet pratar om hur du lagar mat när elen är borta, hur du kan hushålla med vatten, hur du planerar måltider utan svinn. Det är enkel vardagskunskap – men livsviktig när det verkligen gäller.

Vi vet också att trygghet skapas tillsammans. Som folkrörelse har vi kraften att nå människor, sprida kunskap och stärka självförtroende. Att klara sig genom en kris handlar inte bara om resurser, utan om relationer. Vem du kan ringa. Vem som knackar på din dörr. Vem du hjälper – och vem som hjälper dig.

Under seminariet lyftes barn och unga fram som en viktig målgrupp för beredskapsarbetet, vilket gjorde mig särskilt glad. På Marthaförbundet har vi redan tagit steg i den riktningen. Genom serien Klara krisen vill vi ge barn och unga kunskap om hur man hanterar det oväntade – på ett tryggt och pedagogiskt sätt. För vi tror att barn inte behöver skyddas från verkligheten, utan rustas för att möta den.


Evenemanget lockade en stor publik till Hanaholmen. Foto: Laura Karlin


Det nordiska samarbetet är en fantastisk kraftkälla. Seminariet, som arrangerades av bland andra Utrikesministeriet, Nordiska ministerrådet, Pohjola-Norden rf och Hanaholmen, visade verkligen vad vi kan åstadkomma när vi delar erfarenheter och bygger tillsammans. Och vi på Marthaförbundet är stolta över att få vara en del av det arbetet.

Det nordiska samarbetet är mer än vackra ord – det är handlingskraft, delad kunskap och gemensam trygghet. Och i tider där beredskap blir allt viktigare är jag stolt över att Marthaförbundet är med och bygger det samhälle vi alla vill leva i. Ett samhälle där vi inte står ensamma i krisen – utan tillsammans i trygghet. För det samhälle vi bygger – tryggt, resilient och inkluderande – bygger vi inte var för sig, utan sida vid sida.

Text: Camilla Komonen, Marthaförbundets verksamhetsledare
Foto: Laura Karlin/norden.org

Se alla artiklar