Den finlandssvenska matkulturdagen

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. Varje år lyfter vi en specifik råvara, de senaste åren bland annat inhemska frukter, buskbär, potatis, proteinväxter och fisk.

Under matkulturdagens festligheter tilldelas en matkulturpåverkare årets matkulturstipendium. Flera marthaföreningar uppmärksammar dagen med föreläsningar, bruncher och träffar där lokala matpåverkare, producenter och förädlare bjuds in för att berätta om den lokala matkulturen.

Matkulturveckan 2024

Under Marthaförbundets 125-årsjubileum uppmärksammade förbundet matkultur i en hel vecka med start den 3 oktober fram till den 10 oktober. Med kulturspannmål avses ursprungliga sorter från det tidiga jordbruket som inte har genomgått förädling för att ge maximal skörd. Under matkulturveckan fokuserade Marthaförbundet på äldre vetesorter så som emmer, enkorn, speltvete och lantvete. Matkulturdagen firades på Malmgård i Lovisa där grevinnan och filosofie doktor Kristina Creutz tog emot årets matkulturstipendium. Läs mer om matkulturstipendiaten för 2024 här.


Matkulturmagasinet Kulturspannmål - från fält till fat

I årets upplaga av matkulturmagasinet djupdyker Marthaförbundet i ämnet kulturspannmål. Att välja kulturspannmål i matlagning och bakning handlar om att uppleva nya smaker och att värna om en mångsidig matkultur.  I magasinet finns också ett reportage med Kristina Creutz.

Odlare och experter runt om i landet vittnar om att kulturspannmål som enkorn, emmer, spelt och gamla lantsorter är på uppåtgående, i Finland såväl som i Norden. Definitionen av vad exakt ett kulturspannmål är kan variera, men alla är överens om att kulturspannmålen står för framtiden.

Med hjälp av recepten i matkulturmagasinet kan du utforska kulturspannmålens egenskaper och aromer i allt från gröt och piroger, till pasta och grynsallad. I årets matkulturmagasin finns närmare 50 recept som visar hur du enkelt kan använda kulturspannmål i frukost, lunch och middag.

Bläddra i magasinet här

Matkulturstipendiater

2024 Kristina Creutz, kulturspannmål, Malmgård
2023 Marcs gård, ekologiska biodling i Purmo
2022 Harriet Strandvik, hushållslärare, projektledare och måltidscoach på Åland. 
2021 Strömmingsmarknaden i Helsingfors
2020 Carola Sandvik, trädgårdsmästare och växthusföretagare, Dagsmark, Kristinestad
2019 Gunnel Englund, jordbrukare och mathantverkare, Smeds, Pellinge
2018 Leif Blomqvist, pomolog
2017 Föreningen Slow Food Västnyland
2016 Margot Wikström, bärodlare och -förädlare, Tackork gård, Nagu
2015 Thomas Snellman, jordbrukare, primus motor reko
2014 Johanna Dahlgren, krögare på PubStallhagen
2012 Leif Hansson, bagare i Liljendal
2011 Anna Alm på Mörby gård
2010 Mats & Pauliina Holmqvist
2008 Gårdsboden
2006 Maria Berg / Lind's kök
2004 Bjarne och Annette Backman, kvarnverksamhet
2001 Ann-Caroline Lindeman, jordnära restaurangverksamhet på Finngrundet
1999 Fiskare Klaus Berglund
1997 Professor Bo Lönnqvist
Hufvudstadsbladets matredaktion och dess ”primus motor” Maryelle Lindholm

Matkulturteman genom åren

2024 Kulturspannmål
2023 Köksträdgården
2022 Havets smaker
2021 Köttkunskap – från nos till svans
2020 Odlade grönsaker
2019 Skogens smaker
2018 Inhemska fruktträd
2017 Inhemska proteinväxter
2016 Odlade buskbär
2015 Potatis
2014 Fisk året om
2013 Mjölk och mjölkprodukter
2012 Inhemskt spannmål
2011 Rena råvaror
2010 Vilda grönsaker
2009 Svamp
2008 Må bra av bär
2007 Kål!
2006 Raffiga rätter av inhemska rötter
2005 Ost
2004 Baka bröd
2003 Kryddörter ger maten smak och doft
2002 Östersjöns fiskdelikatesser
2001 Ekokött – 10 års jubileum firades
2000 Att ta tillvara våra vilda bär
1999 100-års jubileum - Festmat
1998 Se med nya ögon på rödbetan
1997 Inhemskt lamm – året om
1996 Inhemsk svamp – året om
1995 Inhemsk fisk – året om
1994 Potatis och potatisrätter
1993 Skolmaten, Strömmingsrätter
1992 Matkulturdagen instiftades
1991 Finlandssvenska matboken utkom


Sakkunnig finlandssvensk matkultur