Hantera vardagen
Genom att öka kunskap inom huslig ekonomi kan man förhindra utslagning och ohälsa på såväl individ- som familjenivå. Inom projektet Hantera vardagen främjar vi integrering i samhället av sådan grupper som annars riskerar utslagning. Verksamheten ger kunskap och resurser för bättre balans i vardagen.
Projektet Hantera vardagens främsta syfte är att öka vardagskompetensen och skapa rutiner som hjälper att forma en hanterbar vardag. Rutinerna ökar känslan av kontroll, skapar trygghet och hjälper individen att hantera vardagliga utmaningar. Vi delar kunskap som ökar individens välmående och stärker självkänslan samt skapar ett meningsfullt sammanhang åt målgrupperna.
Projektet Hantera vardagen erbjuder konkreta redskap för en hållbar vardag. Vi undervisar och ger stöd och råd i frågor som berör familjens ekonomi, näringsfrågor, praktiskt matlagning, konsumentfrågor, miljöhänsyn, rengöring och hygien.
Till vem riktar sig verksamheten?
Målgrupperna för projektet är personer som helt eller delvis är beroende av samhällets stöd:
- Arbetslösa
- Personer med psykiska utmaningar
- Nyfinländare
- Personer med funktionsvariation
- Barnfamiljer
- Seniorer
Efter att ha deltagit i verksamheten har deltagarna grundläggande färdigheter att planera och genomföra en hälsosam kosthållning, bygga upp en hållbar privatekonomi samt vet hur de egna valen påverkar det egna välmående men också miljö och andra människor. Vi hjälper målgrupperna att skapa rutiner för att upprätthålla en fungerande vardag.
Vill ni delta i verksamheten?
Nya samarbetspartners ombedes ta kontakt med projektledare Marina Nygård vid intresse av att delta i projektet. Vi strävar efter en jämn fördelning enligt geografi och målgrupp vad gäller samarbetspartners.
Projektet finansieras av Social- och hälsovårdsministeriets understödsorganisation STEA.
Hur jobbar vi inom Hantera vardagen?
Vi jobbar med våra specifika målgrupper och strävar efter att ha en jämn geografisk spridning. Vi följer våra projektmålsättningar och har varje år olika teman som vi lyfter fram i vår verksamhet. Till våra målsättningar hör att lära ut vardagsfärdigheter och stärka klienterna självkänsla och rutiner i vardagen.
Före tillfället
Tillfället bokas in med rådgivaren och praktiska frågor gällande tidpunkt, utrymme och tema gås igenom. Ofta ingår matlagning eller något annat praktiskt hushållsarbete på tillfället. Om ni inte har ett eget undervisningskök behöver vi veta det på förhand. Tillfället är kostnadsfritt för samarbetsparten och projektet står för ingredienskostnader. Vi har ingen minimistorlek på gruppen och har förståelse för att bortfall bland klienter kan förekomma.
Vi hoppas ändå att ni poängterar betydelsen av att komma på plats ifall man är anmäld. Är gruppstorleken väldigt liten (under 10 personer) behöver vi noggrant överväga om tillfället går att genomföra. Vi behöver veta hurudana specialdieter som förekommer bland gruppdeltagarna. Deltagarna får gärna ta med egna matlådor för eventuella rester. Det är också viktigt att vi får tillräckligt med bakgrundsinformation om klienters behov och kunskaper så att vi kan anpassa vår rådgivning till rätt nivå.
Under tillfället
Under tillfället så är det viktigt att det finns handledare på plats, utöver vår egen rådgivare. Handledarna känner klienterna och kan bättre hantera situationer som kan uppstå. Klienter önskar vi att aktivt deltar i programmet, enligt sina egna förutsättningar. Ofta tillreds mat på tillfället och det är viktigt att alla bidrar till helheten. Kan man inte hjälpa till med att tillreda maten så kan man hjälpa till med att duka eller städa undan.
Vi upprätthåller god hygien i köket och alla tvättar händerna och följer instruktionerna. Alla deltagare får recept som gås igenom tillsammans. Ofta innehåller tillfället också en kortare teoridel som tar upp något för projektet aktuellt ämne.
Vi äter alla tillsammans. Den gemensamma måltiden är ett bra tillfälle för deltagarna att diskutera vad de lärt sig under dagen. Måltiden är dessutom en social händelse där vi övar oss på att umgås och vara tillsammans. Efteråt så städar vi tillsammans. Det är viktigt att alla deltar i städningen. Om det blir rester över så uppmuntras deltagarna tilll att hem av resterna.
I slutet av tillfället insamlas feedback av rådgivaren.
Vid våra tillfällen stöder vi oss på Marthas matvision och använder oss i huvudsak av inhemska, förmånliga, näringsrika och ekologiska ingredienser. De recept som används finns på Marthas hemsida. I Marthaköket använder vi oss av medtagna inneskor eller skoskydd som finns att lånas.
Efter tillfället
Vi hoppas att handledare uppmuntrar till fortsättning inlärning och förändring i vardagen genom att ta upp ämnen som diskuterats och lärts ut på våra tillfällen. Vi förväntas oss också att handledare svarar på feedback av projektet när sådan efterfrågas.
Kurshelheter år 2025
Vi anpassar innehållet enligt målgruppens behov. År 2025 fokuserar vi speciellt på följande teman:
- Veckomeny, förmånlig mat och planering av vardagen
- Cirkulär vardag och hållbar konsumtion
- Naturens skafferi och aktiviteter utomhus
- Nya näringsrekommendationerna
- Kemikaliesmart städning och plastbantning
Åt varje samarbetspartner erbjuds 3-4 tillfällen per termin.
Vardagsfärdigheter för barnfamiljer
Barnfamiljer hör sedan år 2018 till Hantera vardagens målgrupper. Målet är att stärka småbarnsfamiljens vardagskunskap och -färdigheter. Genom praktiska kurser om barnfamiljens vardag lär vi ut hållbar livsstil och hemmets ekonomi. Föreläsningarna ordnas främst i samarbeten med baby- och familjecaféer.
Föreläsningar riktade till barnfamiljer:
KOST OCH MAT FÖR SMÅBARNSFAMILJEN
Föräldrar får information om mat under barnets första år och kostrekommendationer för småbarnsfamiljen. Vi delar också tips för matvardagen och delar ut material. Vi avslutar med ett gemensamt mellanmål eller matlagning tillsammans beroende på tid och utrymme.
För att boka kontaktar du:
Elisabeth Eriksson
Hushållsrådgivare
elisabeth.eriksson@martha.fi
050 408 9179
FAMILJENS EKONOMI
Att ett barn påverkar en familjs ekonomi är ett faktum. Utgifterna ökar, samtidigt som familjens inkomster ofta sjunker under barnets första levnadsår. Vi diskuterar hur man på ett naturligt sätt kan tala om pengar och konsumtion i en familj, samtidigt som man skapa rutiner i familjen för att upprätthålla en hållbar privatekonomi.
FAMILJENS HÅLLBARA VARDAG
Med hjälp av små val i vardagen kan vi skapa en vardag som är hållbar för såväl vår familj som för vår omvärld. Du får verktyg och inspiration kring måltidsvanor, konsumtion och rutiner i vardagen.
För att boka kontaktar du:
Marina Nygård
Ekonomirådgivare
marina.nygard@martha.fi
044 4935537
FAMILJEPUSSLET
Familjepusslet är en stödgrupp för familjer. Under samtalskvällarna får du diskutera familjelivet i en liten grupp med stöd av experter på föräldraskap och vardag. Du får verktyg med dig för att förenkla vardagen och bygga upp hållbara rutiner. Vi bjuder på kvällsmål och det finns barnvakt tillgänglig för den som behöver. Familjepusslet kräver anmälning och ordnas i Helsingfors under vårvintern 2025. Familjepusslet ordnas i samarbete med Barnavårdsföreningen. För anmälan och mera information: Familjepusslet.
Vi som jobbar med Hantera vardagen:
- Marina Nygård. Jobbar i första hand i södra Finland med frågor som berör vardagekonomi och familjens hållbara vardag. Projektledare.
- Elisabeth Eriksson. Jobbar i första hand i södra Finland med frågor som berör hushåll.
- Fanny Nyqvist. Jobbar i första i Österbotten med frågor som berör hushåll och familjer.
- Sandra Mellberg. Jobbar i första hand i södra Finland med frågor som berör hushåll och familjer.