Kombucha
Ingredienser
Gör din egen kombucha med Anita Storm!
Tillverkning av kombucha kan indelas i två faser, en syrefas, – dvs första fermenteringen och en syrefri fas andra fermenteringen.
Till första fermenteringen brygger man ett te med minst 30 g socker / l vätska som är scobyns näring för att tillverka kombucha. Den här fasen tar mellan 7-14 dygn, sen kan man sila av vätska och smaksätta vilket är den sekundära fermenteringen, man tillsätter den smak man gillar, sluter locket och väntar.
STEG 1: Första fermenteringen
- 1 l vatten
- 2 -4 st påsar av svart grönt ellet vitt te
- 0,5 -1 dl socker, ekologiskt
- 1,5- 2 dl hemgjord kombucha (går också bra med en kombucha från butiken, så länge den är opastöriserad och ofiltrerad)
- 1 st scoby (kombuchasvamp)
Koka upp vatten, häll på tepåsarna och låt dra i 20 min. Teet ska dra länge för att kväve och tanniner ska avges till teet eftersom scobyn behöver dem.
Tillsätt sedan ½- 1 dl socker som får lösas upp i vattnet. Sockret ”äts” sedan upp av scobyn.
Häll över teblandningen i en glasburk med bred öppning när den är cirka 25 grader, tillsätt scobyn och sist kombuchavätskan. Viktigt att hälla i kombuchan sist för att den ska ligga som ett skyddande täcke tills scobyn har kommit igång och sänkt pH värdet. Lägg på ett tygstycke, tex en tygnäsduk och spänn ett gummiband runt.
Låt stå i rumstemperatur i 7-14 dagar – smaka efter 7 dagar och se om den har lämplig styrka, ju varmare det är desto snabbare sker processen.
Steg 2: Andra fermenteringen; välj din smaksättning
- 10 hallon
- 10 aronia bär
- 1 msk ingefära
- Några pepparmyntblad
- Citronmeliss
Ta tillvara vätska, lämna 2 dl till nästa sats tillsammans med scobyn. Du kan börja dricka kombuchan eller så kan du börja en sekundär fermentering. Lägg några hallon, lite ingefära eller kanske pepparmynta och krusbär i botten på en flaska, fyll sedan flaskan med kombucha, låt stå i rumstemp 1-2 dagar under slutet lock, då kommer bakterierna att börja producera kolsyra av det socker som eventuellt finns kvar i kombucha eller som finns i bären.
Sätt sedan in i kylskåp. Drick färdig.