Älgchorizo
Ingredienser
1,5 kg
älgkött (exempelvis bog)
300 g
grisfett
32 g
salt
3 meter
svinfjälster (naturtarm, kan beställas från köttdisken)
4 msk
rökt paprikapulver
2 msk
chilipulver
6
vitlöksklyftor
1 tsk
grovmalen svartpeppar
1 tsk
rostad och mortlad kummin
1/2 tsk
malen koriander
1 1/2 dl
rött vin
Vatten till spädning
Så gör du
- Älgköttet och fettet ska vara halvfruset. Skär i strimlor och mal i köttkvarnen.
- Skala och riv vitlöken, blanda ihop med kryddorna, saltet och vinet och vänd ner allt i köttet, bearbeta med händerna, blanda rejält. Späd med vatten om smeten känns för kompakt.
- Stek en provbit, smaka av. Fyll fjälstret och knyt lagom stora korvar med steksnöre.
- Låt korvarna vila två timmar i kyl före tillagning eller infrysning för att smakerna ska sätta sig.
- Kan varmrökas i 15 minuter för extra aromrik smak och tillagas sedan på grill eller i stekpanna.