Älgchorizo
Ingredienser
1,5 kg
älgkött (exempelvis bog)
300 g
grisfett
32 g
salt
3 meter
svinfjälster (naturtarm, kan beställas från köttdisken)
4 msk
rökt paprikapulver
2 msk
chilipulver
6
vitlöksklyftor
1 tsk
grovmalen svartpeppar
1 tsk
rostad och mortlad kummin
1/2 tsk
malen koriander
1 1/2 dl
rött vin
Vatten till spädning
Så gör du
- Älgköttet och fettet ska vara halvfruset. Skär i strimlor och mal i köttkvarnen.
- Skala och riv vitlöken, blanda ihop med kryddorna, saltet och vinet och vänd ner allt i köttet, bearbeta med händerna, blanda rejält. Späd med vatten om smeten känns för kompakt.
- Stek en provbit, smaka av. Fyll fjälstret och knyt lagom stora korvar med steksnöre.
- Låt korvarna vila två timmar i kyl före tillagning eller infrysning för att smakerna ska sätta sig.
- Kan varmrökas i 15 minuter för extra aromrik smak och tillagas sedan på grill eller i stekpanna.
![Älgchorizo](/uploads/_1200x1770_crop_center-center_82_line/21_MG_0603.jpg 1200w, /uploads/_2400x3541_crop_center-center_61_line/21_MG_0603.jpg 2400w, /uploads/_992x1463_crop_center-center_82_line/21_MG_0603.jpg 992w, /uploads/_1984x2927_crop_center-center_61_line/21_MG_0603.jpg 1984w, /uploads/_768x1133_crop_center-center_60_line/21_MG_0603.jpg 768w, /uploads/_1536x2266_crop_center-center_45_line/21_MG_0603.jpg 1536w, /uploads/_576x849_crop_center-center_60_line/21_MG_0603.jpg 576w, /uploads/_1152x1699_crop_center-center_45_line/21_MG_0603.jpg 1152w)