Älgstek
Ingredienser
4 portioner
1 kg
älgstek med eller utan ben
1
lök
1
morot
1 tsk
salt
1
lagerblad
3
vitpepparkorn
3
svartpepparkorn
3
ansjovisfiléer
1 msk
vinäger
2–3 dl
vatten
Sås
4 dl
sky
2 ½ msk
vetemjöl
1 dl
grädde
Så gör du
- Bryn steken runt om i lite smör i en stekgryta eller stekpanna.
- Skala löken, skär den i klyftor och låt den bryna med.
- Skala och dela moroten. Tillsätt morot, salt, lagerblad, pepparkorn, ansjovisfiléer och vinäger. Späd med lite av vattnet.
- Efterstek (bräsera) under lock på svag värme tills köttet känns mört, 1–1½ timme. Ös då och då med skyn och späd med mera vätska om så behövs. Kolla att vätskan inte kokar bort helt.
- Ta upp steken, täck den med till exempel smörpapper eller folie och håll den varm.
- Sila skyn i en kastrull. Späd den med vatten och buljong till angiven mängd. Rör ner vetemjölet utrört i lite kallt vatten. Låt såsen koka 3–5 minuter. Späd under tiden med grädden. Smaksätt eventuellt med salt, peppar och ansjovisspad.
- Skär köttet i skivor och servera med sås och exempelvis potatis.