Ängamat
Ingredienser
4 portioner
1
blomkålshuvud
1 knippe
morötter
½ knippe
färsklök
1 liten kappa
ärter
1
libstickakvist
Några
persiljekvistar
8–9 dl
vatten
1 tsk
salt
3 msk
vetemjöl
4 dl
gräddmjölk (2 dl mjölk + 2 dl grädde)
2 msk
smör
Så gör du
- Ansa grönsakerna. Skär i mindre bitar.
- Koka upp vatten, tillsätt persiljekvistar och libstickakvisten, morötter, blomkål, lök och till sist ärtorna. Koka nätt och jämnt mjukt i spad som täcker precis.
- Tillsätt gräddmjölken men lämna en skvätt till redningen.
- Blanda mjölet med 1 dl vätska (mjölk). Avrunda med en klick smör, smaka av och klipp över rejält av persilja.
- Plocka bort de smakgivande kryddstjälkarna före serveringen.
Prisuträkning, 2013: 6 portioner, 1,27 euro per portion
![Ängamat](/uploads/Recept/_1200x1800_crop_center-center_82_line/angamat.jpg 1200w, /uploads/Recept/_2400x3600_crop_center-center_61_line/angamat.jpg 2400w, /uploads/Recept/_992x1488_crop_center-center_82_line/angamat.jpg 992w, /uploads/Recept/_1984x2976_crop_center-center_61_line/angamat.jpg 1984w, /uploads/Recept/_768x1152_crop_center-center_60_line/angamat.jpg 768w, /uploads/Recept/_1536x2304_crop_center-center_45_line/angamat.jpg 1536w, /uploads/Recept/_576x864_crop_center-center_60_line/angamat.jpg 576w, /uploads/Recept/_1152x1728_crop_center-center_45_line/angamat.jpg 1152w)