Apelsin- & rosmarinkaka
Ingredienser
150 g
smör
4
ägg
2 ½ dl
strösocker
2 msk
torkad rosmarin
3 ½ dl
vetemjöl
1 tsk
bakpulver
Rivet skal av en apelsin
½ dl
pressad apelsinsaft
Glasyr
150 g
färskost
1 dl
pudersocker
50 g
smör eller margarin
1
apelsin
½ tsk
vaniljsocker (kan uteslutas)
Så gör du
- Du behöver en avlång kakform eller rund kransform, till en långpanna behövs dubbel sats smet.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och strö skorpsmulor i en 2 liters kakform, rund eller avlång.
- Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst.
- Stöt rosmarin i en mortel och blanda sedan med vetemjöl och bakpulver.
- Borsta apelsinen i varmt vatten innan du river skalet. Rör ner det i äggsmeten.
- Tillsätt det avsvalnade smöret och apelsinsaften i äggsmeten. Rör försiktigt ner torra ingredienserna i äggsmeten tills allt är väl blandat. Häll smeten i formen.
- Grädda på nedersta falsen i cirka 1 timme. Känn med sticka om kakan är klar.
- Låt den färdiga kakan svalna några minuter i formen, lossa den sedan och stjälp upp den på galler.
Glasyr
- Rör ihop färskost, pudersocker och rumsvarmt smör. Smaksätt med apelsinsaft och rivet skal och eventuellt vaniljsocker.
- Bred ut glasyren över kakan och dekorera med färsk rosmarin och apelsinskivor.