Apelsindessert med vaniljglass och het kolasås
Ingredienser
2 portioner
2
apelsiner
2 kulor
vaniljglass
30 g
nötter
Kolasås
1 dl
vispgrädde
1/2 dl
farinsocker
1/2 krm
salt
1/2 krm
chili flakes
Gör så här
- Rosta nötterna i en torr och het panna tills de får färg. Låt svalna och hacka i mindre bitar.
- Filéa apelsinerna och skär i bitar.
- Koka samtliga ingredienser till såsen i en tjockbottnad kastrull. Rör om ibland och koka cirka 5 minuter eller tills såsen tjocknar.
- Placera hälften av kolasåsen i botten på serveringsskålar eller –glas. Fyll på med apelsin och placera en kula vaniljglass ovanpå. Häll på resten av den varma kolasåsen och strö nötter ovanpå.
Inför det nya året är det trevligt att laga en festlig middag. Det behöver inte vara de mest exklusiva råvarorna som används för att komponera nyårsmenyn. Det går också att lyxa till nyårsmiddagen med förmånligare råvaror och istället satsa lite extra tid i köket. Delar av middagen kan förberedas dagen innan nyårsafton.
Meny
- Sesamfröknäcke med rödkål, svamp och wasabimajonnäs
- Abborre med kål, bakade tomater, sojasmör, ingefära och morot
- Apelsindessert med vaniljglass och het kolasås