Äppelgalette med mandel
Ingredienser
5 dl
speltsikt
2 msk
socker
150 g
smör
1 dl
iskallt vatten
Fyllning
200 g
smör
2 dl
socker
2
ägg
100 g
mald mandel
80 g
malda hasselnötter
1 nypa
salt
Cirka 5–7
skivade äpplen
1 tsk
kardemumma
½ dl
flagad mandel
1
ägg för pensling
Så gör du
- Mördegen: blanda alla torra ingredienser. Tärna smöret. Blanda snabbt till en smulig deg. Droppa i vattnet och för ihop till en degklump. Platta ut den. Låt vila i kylskåpet i cirka en timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Vispa med en elvisp smör och socker tills det blir vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget och till sist mald mandel och hasselnötter.
- Skiva äpplena med skalet på.
- Kavla ut degen till en rund cirkel på en bakplåt beklädd med bakplåtspapper. Bred ut mandelkrämen i mitten över degen och placera äppelskivorna ovanpå, vik in kanterna ovanpå äpplena och strö på mandelflagor.
- Pensla degen med ett uppvispat ägg. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Servera med exempelvis vaniljglass eller vispgrädde.