Äppelgravad sik med kall äppelsås
Ingredienser
2
sikfiléer
2 msk
grovt havssalt
2 msk
senapsfrön
1
inhemskt äpple
½ dl
äppelmust/god äppeljuice
Äppelsås
2
inhemska äpplen
½ tsk
senapsfrön
½ msk
smör
1 tsk
olja
150 g
créme fraiche
¼ tsk
salt
Så gör du
- Det rekommenderas att fisken fryses minst ett dygn i -20 grader eller 4 dygn i -18 grader för att undvika parasiter. I detta recept lämpar det sig bäst att fisken fryses innan gravning, bena gärna ur filéerna innan.
- Placera filéerna med skinnsidan nedåt i en form och gnid dem lätt med salt och senapsfrön.
- Riv äpple och strö det på den ena filén. Häll på äppelmust och placera den andra filén ovanpå den med äpple så att skinnsidan är vänd uppåt. Pressa lätt ihop filéerna.
- Täck formen och ställ kallt. Låt grava cirka 1–2 dygn. Vänd fisken ibland så att gravningen blir jämn.
Äppelsås
- Skala och skär äpplen i små tärningar. Stöt senapsfrön i en mortel.
- Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Tillsätt äpplen och malda senapsfrön. Stek äppeltärningarna några minuter på svag värme. Låt svalna.
- Blanda avsvalnade äpplen med crème fraiche och salt. Smaka av och ställ kallt fram till servering.
- Äppelsåsen passar också bra som tillbehör till andra gravade och rökta fiskar på julbordet.