Äppelmunkar
Ingredienser
20 st
2 ½ dl
mjölk
25 g
jäst
1
ägg
¼ tsk
vaniljpulver
½ dl
socker
¾ tsk
salt
Cirka 7 dl
vetemjöl
50 g
smör
Cirka 1 dl
äppelmos
Cirka 1–1 ½ l
olja till fritering
Socker till garnering
Så gör du
- Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken och tillsätt ägg, vaniljpulver, salt och socker. Rör ner mjölet lite i taget tills du får en smidig deg.
- Knåda in smöret och knåda degen några minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen till en tunn degplatta. Tillsätt mera mjöl under degen om det behövs.
- Stansa ut rundlar med hjälp av ett dricksglas och sätt cirka 1 tsk äppelmos på hälften av rundlarna. Placera rundlar utan äppelmos ovanpå och knip ihop kanterna. Kavla ut degresterna och gör samma procedur tills degen tar slut.
- Låt munkarna jäsa cirka 30 minuter på mjölat bakbord under bakduk.
- Ta fram en hålslev, dropptallrik, ett galler/fat med hushållspapper, en vid gryta eller kastrull med lock. Värm olja i en gryta till cirka 170–180 grader. Fritera munkarna cirka 1 minut per sida tills de får gyllenbrun färg och låt droppa av på hushållspapper. Försök att hålla en jämn temperatur i grytan så att oljan inte blir för varm eller för kall. Vänd munkarna i socker medan de ännu är varma.
Säkerhet
Placera grytlocket i närheten av spisen för att lättare kunna kväva elden ifall oljan skulle fatta eld. Kom ihåg att hela tiden stå vid spisen under friteringen. Använd hålslev för att sätta munkarna i oljan så behöver du inte ha händerna nära den heta oljan.