Äppelpaj till gårdstalkot
Ingredienser
200 g
smör eller margarin
2 ½ dl
socker
3
ägg
1 dl
vetemjöl
1 dl
havreflingor
2 dl
speltmjöl
1 tsk
bakpulver
½
citron, saften
1 tsk
kardemumma
Äppelmos
10
inhemska äpplen
½ dl
socker
1
kanelstång
Äppelmos
- Skala, kärna ur och klyfta äpplen.
- Sätt dem i en tjockbottnad kastrull och tillsätt cirka 1 dl vatten (beroende på äpplenas storlek och saftighet). Koka på svag värme, tillsätt socker samt kanelstång. Låt småputtra cirka 20 minuter under lock. Smaka av. Behövs det mera socker?
Paj
- Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning.
- Blanda mjöl, flingor och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten och rör den jämn. Tillsätt citronsaften.
- Bred ut smeten på bakplåtspapperbeklädd långplåt. Klicka över av äppelmoset. Grädda äppelpajen i 200 graders ugnsvärme i cirka 25 minuter.