Ärtsoppa
Ingredienser
6 portioner
2 l
vatten
4 dl
torkade gröna ärter
1
gul lök
150–200 g
rökt grislägg med ben eller rökt skinka
½ tsk
mejram
2
lagerblad
Salt, vitpeppar
Så gör du
- Skölj ärterna och lägg dem i blöt i en skål med kallt vatten. Ställ skålen i kylskåpet till följande dag.
- Häll bort eventuellt vatten och lägg ärterna i en stor kastrull. Mät upp vattnet och häll det över ärterna. Låt vattnet koka upp.
- Hacka under tiden löken i små bitar.
- Ta bort skum och ärtskal med hålslev. Sätt den finhackade löken och kryddor i kastrullen. Låt soppan koka 1–2 timmar på svag värme.
- Skär köttet i tärningar och lägg det i soppan. Krydda med mejram. Servera soppan med en klick senap. För att få rätten matigare tillsätts ofta kålrot, morot och korngryn.