Babymat: Bönbiffar (fingermat)
Max 60 min
Ingredienser
20 biffar
4–5 dl
dl kokta bönor eller 2 dl bondbönskross
2 dl
tomatkross eller hackad tomat
2 dl
havreflingor
1
ägg
1
gul lök
1/2 msk
rypsolja
1/2 tsk
torkad oregano eller basilika
ca 100 g
rotfrukter, t.ex. morot eller palsternacka
- KOKTA BÖNOR: Mosa eller mixa bönorna.
- BONDBÖNSKROSS: Koka upp 4 dl vatten och låt bondbönskrosset svälla i vattnet under lock i 20 minuter. Häll av vattnet.
- Blanda tomat, havreflingor och ägg i en skål. Låt svälla.
- Riv rotsakerna fint och finhacka löken. Fräs lök och basilika i oljan en stund på svag värme, tills löken blir mjuk. Tillsätt rivna rotsakerna med löken och fräs en stund till.
- Blanda samtliga ingredienser till en jämn smet. Forma biffar med våta händer och placera på plåt med bakplåtspapper. Grädda biffarna cirka 15–20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.
Variera biffarna med olika bönor eller kokta linser. Biffarna fungerar utmärkt att frysa ner för kommande måltider.