Bagels
Ingredienser
2 ½ dl
vatten
25 g
färsk jäst
1 tsk
salt
2 msk
socker
Cirka 6 dl
vetemjöl
½ dl
olja
1 ½ l
vatten
2 tsk
salt
Ägg till pensling
Sesamfrön
Så gör du
- Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå över det fingerljumma vattnet. Tillsätt salt, socker och en del av mjölet. Rör om med en trägaffel. Knåda in resten av mjölet och fettet i slutskedet. Låt jäsa under bakduk på ett dragfritt och varmt ställe.
- Ta upp degen på bakbordet och älta degen. Skär den i 18 bitar. Baka ut degen i 20 cm långa degsnören. Gör degsnören till kringlor genom att fästa ändorna mot varandra, rulla mellan fingrarna.
- Koka upp det saltade vattnet i en vid kastrull. Koka två åt gången i cirka 10 sekunder. Lyft dem försiktigt ur vattnet på en bakplåtspapperbeklädd ugnsplåt. Använd en hålslev.
- Låt sedan jäsa ytterligare 15 minuter oövertäckta. Pensla med ägg och strö över av sesamfrön. Det går också bra att grädda dem helt naturella.
- Grädda dem i 225 grader på ugnens övre fals, cirka 15–20 minuter. Låt bagelsen svalna och halvera dem sedan och fyll med önskad fyllning.