Baguetter med örter och vitlök
Ingredienser
4 baguetter
50 g
färsk jäst
5 dl
vatten
2 tsk
salt
2 msk
rybsolja
13–14 dl
vetemjöl
Cirka 1 dl
färska örter (timjan, basilika och salvia)
2
vitlöksklyftor
- Finhacka vitlök och örter.
- Rör ut jästen i ljummet vatten.
- Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet litet i taget under knådning tills degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Knåda degen i cirka 5–10 minuter. Blanda ner örter och vitlök i degen. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
- Ta upp degen på en lätt mjölad yta, dela i fyra delar. Platta ut varje bit så att den blir avlång. Vrid bitarna så att de formas till vridna avlånga bröd. Placera på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk.
- Ställ in en ugnsfast form i botten av ugnen och värm ugnen till 225 grader. Ställ baguettplåten i mitten av ugnen och häll 1 dl vatten i formen på bottnen av ugnen.
- Grädda bröden 20–25 minuter eller tills det låter ihåligt då du knackar på brödens undersida.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.