Bärbulle
Ingredienser
15–20 bullar
Deg
75 g
smör
2 ½ dl
mjölk
½ pkt
jäst
½ tsk
salt
1 ½ tsk
malen kardemumma
1 dl
socker
5–6 dl
vetemjöl
1
ägg
Fyllning
4 dl
bär (hallon och blåbär)
2 dl
syltsocker
- Mät upp smör och lägg i en kastrull. Värm tills smöret har smält.
- Häll mjölken i en kastrull med smöret. Blandningen ska vara fingervarm.
- Smula jästen i en stor skål.
- Häll den ljumma smör- och mjölkblandningen över jästen. Rör med en trägaffel tills jästen har löst sig.
- Blanda salt, kardemumma och socker i degspadet. Rör om med trägaffel.
- Häll i vetemjöl lite åt gången. Knåda med handen en god stund tills degen blir fast och fin och börjar släppa kanterna. Det kan behövas mera mjöl, men bullarna blir godast om degen är mera lös än hård.
- Lägg en bakduk över skålen och låt degen jäsa på ett varmt och dragfritt ställe i 20–30 minuter.
- Baka ut runda bullar och låt dubbeljäsa till dubbel storlek (cirka 20 minuter) på bakplåtspapper. Tryck med en dricksglasbotten ut en grop för bärfyllning.
- Koka samman bär och socker till en sylt. Låt svalna. Fördela 1–2 matskedar av sylten i bullens grop. Pensla bullens kanter med uppvispat ägg. Grädda i 225 graders ugnsvärme i cirka 10 minuter.