Bärmjöd
Ingredienser
2 l
2 l
vatten
200 g
jordgubbar (3 dl)
1 ½ dl
svarta vinbär
100 g
farinsocker
100 g
strösocker
Några kvistar
färsk mynta
½ krm
färsk jäst (lika stor som en halv ärta)
Så gör du
- Koka upp hälften av vattnet. Tillsätt bär och socker och låt det koka upp igen. Tillsätt resten av vattnet och mynta och låt svalna till 37 grader.
- Rör ut jästen i en liten skvätt av mjöden och rör ner i resten av mjöden. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
- Sila och häll upp mjöden på flaskor, tillsätt cirka 1 tsk socker och några torkade tranbär eller russin i varje flaska. Ställ in flaskorna i kylskåp.
- Bärmjöden är klar ungefär efter ett par dagar eller när russinen har stigit till ytan. Drick mjöden inom en vecka.