Bärpaj på långpanna
Ingredienser
Cirka 20–24 bitar
Botten
8 dl
speltsikt (eller 4 dl vetemjöl och 3 dl speltfullkorn)
1 dl
farinsocker
2 dl
socker
2 tsk
bakpulver
2 tsk
soda
2 tsk
kardemumma
250 g
smör
2 dl
yoghurt eller surmjölk
1
ägg
Fyllning
1 l
bär eller äpple i tärningar
3 dl
yoghurt eller gräddfil
1–2 dl
socker, beroende på bär och frukt
2
ägg
2 tsk
vaniljsocker
Så gör du:
- Gör smuldeg: Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt smöret i mjölblandningen, rör om till en smuldeg. Ta 3 dl av smuldegen åt sidan för att toppa pajen med.
- Blanda ner uppvispat ägg, surmjölk och yoghurt i resten av smuldegen. Blanda snabbt ihop till en slät smet.
- Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Strö ut bären jämnt över smeten.
- Blanda yoghurt eller gräddfil med socker, ägg och vaniljsocker. Bred ut över bären. Strö sedan över resten av smuldegen.
- Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter på ugnens mittersta fals.
- Pajen är som godast något avsvalnad med en klick tjock yoghurt eller vaniljglass.