Basrecept för gröt på gryn
Ingredienser
4 portioner
3 dl
vatten
1 1/2 dl
gryn (spelt, emmer, enkorn)
1/2 - 1 tsk
salt
7-8 dl
mjölk eller växtbaserad dryck
Gör så här
- Blötlägg grynen dagen innan gröten ska kokas. Det här steget kan skippas men då blir koktiden något längre.
- Blanda korngryn och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka under lock i cirka 10 minuter. Späd med mjölken och rör om väl.
- Koka upp på nytt och låt gröten svälla under lock på väldigt svag värme i cirka 30–40 minuter. Kolla koktiden för respektive gryn på förpackningen.
Servera gröten med valfria tillbehör, till exempel:
Plommonkompott & granola
Havtornssoppa & pumpafrön
Kanelstekta äpplen & nötsmör blandat med en skvätt vatten
Rårörda lingon & havredryck
Blåbärsmjölk